Tramp traži hitno rešenje za Kosovo, a evo šta traže Putin, Merkelova i Makron

0
212

Borba velikih sila za rešenje kosovskog pitanja se nastavlja! Iz Amerike je stigao jasan signal da ta država želi da bude neprikosnoveni učesnik u dijalogu Beograda i Prištine, te da to pitanje reši što pre, najkasnije do novembra, kada su izbori za predsednika SAD.

S druge strane, EU pokušava da ojača poziciju i preuzme primat, a trenutno najmoćnijim evropskim zemljama – Nemačkoj i Francuskoj – odgovara takozvani zamrznuti konflikt, ocenjuju sagovornici. To odgovara i Ruskoj Federaciji.

Ko pokazuje zube

Američki predsednik Donald Tramp je kao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine ostavio specijalca Ričarda Grenela, jednog od najiskusnijih za to pitanje. S druge strane, i Evropska unija pokazuje zube, pa je tako Savet EU prošlog meseca imenovao Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, a njegovi zadaci su postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i tzv. Kosova.

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović ističe da je pismo šefova diplomatije Francuske i Nemačke u kome zahtevaju nastavak razgovora Beograda i Prištine jasna namera EU da parira američkoj inicijativi za rešavanje pitanja Kosova.

– EU ne želi da bude isključena iz procesa i nedavno imenovanje Lajčaka je samo jedan od pokazatelja. No, EU nije sposobna za velike rezultate, već sedam godina ne može da uradi ništa povodom Kosova, a ključna odredba Briselskog sporazuma da se formira ZSO nije realizovana jer EU nije imala snage da to izdejstvuje. Sada smo svedoci da ponovo dolaze Amerikanci, ovog puta s Grenelom na čelu, da završe posao – kaže Jovanović.

S druge strane, dodaje, Prištini se ne žuri.
Kupovina vremena

– Oni kupuju vreme jer veruju da će posle izbora u SAD imati mnogo povoljniju poziciju. Njihovim interesima ne odgovara američki stav koji razume i uvažava interese Srbije i zato oni čekaju političke promene u Vašingtonu. U Evropi je njihov glavni adut Nemačka, koja se protivi bilo kakvom menjanju granica. Ali, iako Amerika nije promenila stav o pitanju nezavisnosti Kosova, pokazala je razumevanje za našu poziciju – ceni Jovanović.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević napominje da je naš region od interesa velikim silama.

– Sučeljavanje velikih sila je nesporno, a tu dolazi do izražaja neslaganje i različiti stavovi, ali i pokušaj da se cela stvar u vezi s kosovskim pitanjem ubrza. EU hoće da kaže da su oni zaduženi za to i pokušavaju da preuzmu primat, dok SAD hoće da to urade pre izbora u novembru i time zarade poene – kaže Milivojević.
Političko nadigravanje

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ocenjuje da velike sile ratuju oko ovog pitanja ne samo da bi došlo do rešenja koje one favorizuju već i da bi jedna drugu nadigrale.

– SAD žele da zadrže EU u sadašnjem, nižem statusu u odnosu na Ameriku, dok je Evropa počela da izmiče i da se više osamostaljuje. Zato je Amerika odlučila da po drugi put u poslednjih 30 godina Evropi javno izrekne opomenu, da pokaže da oni nisu sposobni da reše kosovsko pitanje. Jednostavno, u pitanju je klasično odmeravanje snaga, a Kosovo je samo sredstvo – smatra Jovanović.
Tači traži isključivo posredovanje SAD

Tzv. kosovski predsednik Hašim Tači poručio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, te dodao da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.

– Lično ću se kao predsednik odazvati pozivima na samite koje bi vodili Merkelova, Makron… Ali nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak – rekao je Tači.

On je istakao da će američko rukovođenje uspešno da zaključi dijalog.

– Bez vodeće uloge SAD nema faktora koji te stvari pokreće. Svaka volja EU u tom pogledu je ohrabrujuća. Ali lično nisam u kontaktu s Lajčakom i ne znam koliko su pregovori Lajčak-Kurti-Borelj odmakli. Pred nama su dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo – rekao je Tači.
SAD zauzele čvršći stav

Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35, kazao je da je Trampova administracija očigledno zauzela čvršći stav i krenula u diplomatsku inicijativu, a da to možemo videti u pismima o namerama o obnavljanju vazdušnog i železničkog saobraćaja.

– Postavlja se pitanje da li američka administracija može da iznese neki ozbiljniji sporazum poput onog o normalizaciji odnosa, odnosno nacrt tog sporazuma koji bi kasnije samo EU prihvatila, ili će EU zauzeti čvrst stav. Mišljenja sam da EU neće imati neki značajniji pristup u rešavanju tog problema dok ne prođu izbori u Americi – rekao je on.

Kurir