Američka vojska preuzma neobične svetleće objekte na nebu: Mask počinje da radi za Pentagon

0
155

Kompanija Spejs iks američkog milijardera Ilona Maska postigla je dogovor sa američkom vojskom o korišćenju Starlink satelita za vojne potrebe. Time će neobični svetleći objekti koji su se mogli videti i na nebu iznad Srbije dobiti vojnu namenu, a američki milijarder počeće da sarađuje sa Pentagonom.

Starlink sateliti, hiljade satelita u niskoj orbiti namenjenih prenosu podataka širokopojasnog interneta, biće testirani kako bi mogli da budu integrisani u postojeći američki vojni sistem, piše RT.

Testiranje će trajati naredne tri godine, a ispitivaće se njihova sposobnost za prenos podataka u vojne svrhe, objavio je Spejsnjuz pozivajući se na nezvanične izvore.

Ugovor, poznat kao Cooperative Research and Development Agreement (CRADA), koji je potpisan sa Maskovom firmom, američka vojska potpisuje sa privatnim kompanijama pre nego što kupi njihovu tehnologiju.

Američka vojska će ispitivati koliko je moguće integrisanje Starlink satelita u vojni komunikacioni sistem i koliko su softver i hardver vojne i Maskove tehnologije kompatibilni.

Da bi koristila Maskove satelite, američka vojska bi morala da napravi ceo novi sistem zemaljskih terminala, što ne bi bilo jeftino.

Testiranje koje je dogovoreno trebalo bi da odgovori koliko bi prilagođavanje koštalo i da li bi podaci koje Maskovi sateliti šalju bili dovoljno bezbedni.

Mask je već lansirao na stotine satelita, a namera mu je da ih bude 42.000 u orbiti u narednih deset godina.

Ove godine Mask namerava da lansira 1.400 satelita, po 60 na svake dve nedelje, a do kraja godine bi trebalo da počnu da rade za klijente iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Sputnik