Peking odgovorio na američke pretnje: SAD moraju da shvate da im je neprijatelj virus, a ne Kina

0
100

ODBAČENA I TRAMPOVA TVRDNjA DA KINA ŽELI DA ZA PREDSEDNIKA SAD BUDE IZABRAN BAJDEN, A NE ON

* Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng ŠUANG: „Već smo više puta rekli da je virus zajednički neprijatelj celog čovečanstva. Kina je takođe pogođena strana, a ne saučesnik virusa. Suočeni smo sa globalnom zdravstvenom krizom. Međunarodna zajednica se mora okupiti i zajedno raditi na prevazilaženju problema“

______________________________________________________________

KINA je odgovorila na pretnje iz Vašingtona da će – zato što navodno povodom epidemije u Vuhanu nije preduzela na vreme potrebne mere niti alarmirala svet da se spremi za epidemiju – morati da SAD plati odštetu u stotinama milijardi dolara.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang izjavio je:

„Sjedinjene Države moraju da shvate da je njihov neprijatelj virus, a ne Kina. Već smo više puta rekli da je virus zajednički neprijatelj celog čovečanstva. Kina je takođe pogođena strana, a ne saučesnik virusa. Suočeni smo sa globalnom zdravstvenom krizom. Međunarodna zajednica se mora okupiti i zajedno raditi na prevazilaženju problema“.

Donald Tramp je više puta rekao da u Vašingtonu ne isključuju mogućnost da je korona virus nastao u laboratoriji u Vuhanu.

Pekingu je otvoreno pretio „posledicama“ ako se pokaže da je došlo do namerne epidemije. Čak je – upitan da li će SAD, kao Nemačka, tražiti odštetu od 130 milijardi dolara – naglasio da se u Vašingtonu razmišlja o mnogo većoj sumi.

Zvanični govornik kineske diplomatije prokomentarisao je i Trampovu tvrdnju da Peking želi da on bude poražen na izborima i da je zainteresovan za kandidata pobedu kandidata Demokratske partije Džoa Bajdena jer bi on ublažio pritisak SAD na trgovinu sa Kinom i povodom drugih pitanja.

Bio je prilično direktan: „Kina čini sve što je može da izgubim izbore. Stalno koriste PR tehnologije kako bi sebe predstavljala kao nevinu žrtvu“.

„Peking nije zainteresovan da se meša u američke predsedničke izbore. Ti izbori su unutrašnja stvar Sjedinjenih Država, a Kina se nada da Amerikanci neće pokušati da je u njih uvuku“ – naglasio je Geng Šuang.

U svetu je trenutno više od tri miliona zaraženih i bezmalo 208.000 umrlih.

Intermagazin