Mitropolit Amfilohije u sudu na Cetinju: Ne smatram se odgovornim, vlast krši zakone

0
98

POLICIJA UZELA IZJAVE OD 7 SVEŠTENIKA, UZEĆE I OD ANDRIJE JOVIČEVIĆA I ANDRIJE MANDIĆA

* Policija uzela izjave od 7 sveštenika, a uzeće i od Andrije Jovičevića i Andrije Mandića

* U pisanoj izjavio, mitropolit crnogorsko-primorski ukazao i upozorio:Svešteni čin opijela je naša ljudska i hrišćanska dužnost i obaveza. Ni po Božjem, a ni po državnom zakonu mi nismo imali pravo da svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost ne izvršimo bez obzira na bilo kakva potonja tumačenja u javnosti… Vjerski obredi nisu zabranjeni, a Uprava policije se ponaša i, što je još opasnije, postupa kao da jesu Ustavom zagarantovana prava mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja

____________________________________________________________________

MITROPOLIT crnogorsko primorski Amfilohije saslušan je danas u Osnovnom sudu na Cetinju zbog kršenja mera i propisane zabrane okupljanja, jer je držao opelo na sahrani istoričara Vladimira Jovičevića u Rijeci Crnojevića.

Mitropolit je rekao na saslušanju da se ne smatra odgovornim.

Po nalogu tužilaštva, cetinjskoj policiji je prethodnih dana, izjave u svojstvu građana dalo sedam sveštenika koji su takođe prisustvovali sahrani u Rijeci Crnojevića.

Cetinjska policija će, kako je nezvanično saopšteno TVCG, u toku ove i naredne sedmice saslušati i druge osobe koje su bile prisutne na sahrani, među kojima i Andriju Jovičevića, pokojnikovog sina, i jednog od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andriju Mandića.

Mitropolit je Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju odgovorio i u pisanoj formi, naglašavajući:

Prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje sveštenoslužiteljske službe, upravo u ovo vrijeme, dva puta smo pozivani u Upravu policije da dajemo izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi. Kao Mitropolit Crnogorsko-Primorski i kao čovjek, iskazujem ljudski i episkopski protest zbog toga što se opijelo i sahrana pokojnika na ovakav način od strane državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave.

Svešteni čin opijela je naša ljudska i hrišćanska dužnost i obaveza. Ni po Božjem, a ni po državnom zakonu mi nismo imali pravo da svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost ne izvršimo bez obzira na bilo kakva potonja tumačenja u javnosti”.

Mitropolit u izjavi podseća i da verski obredi nisu zabranjeni što se vidi iz akata koji su doneti u Crnoj Gori od 14. marta ove godine do danas, a da je više nego očigledno da se Uprava policije ponaša i, što je još opasnije, postupa kao da su verski obredi i to samo Pravoslavne Crkve zabranjeni, a sveštenici i monasi nepoželjna društvena kategorija:

„Mjere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od strane jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vjernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja“.

Amfilohije je na kraju izjave poručio ne samo cetinjskom tužilaštvu:

„Zbog svog služenja Vaskrslom Hristu Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom ovoga svijeta”.

Fakti.org