Kina zapretila Australiji sankcijama u slučaju međunarodne istrage o poreklu virusa

0
187

Nakon što su SAD i Velika Britanija pokrenule istragu o mogućem veštačkom poreklu koronavirusa, Australija je zatražila da se sprovede nezavisna međunarodna istraga o izbijanju pandemije.

Kina je, međutim, najveći spoljnotrgovinski partner zemlje kengura, pa je ova inicijativa donela pretnje o mogućem uvođenju neformalnih ekonomskih sankcija.

Kineski ambasador u Kanberi Čeng Džingje upozorio je izjavio je da bi insistiranje tamošnje vlade na tom zahtevu moglo dovesti do odustajanja kineskih studenata i turista od dolaska u Australiju, kao i bojkota australijskih proizvoda, kao što su meso i vino, javlja danas AP.

Obrazovanje je po vrednosti treća australijska izvozna industrija i najveći broj stranih studenata dolazi iz Kine, koja je i najveći spoljnotrgovinski partner.

Čeng je u intervjuu listu Austrelijen Fajnenšel Rivju ocenio da je insistiranje na istrazi „opasno“ i da bi „sumnje, protivtužbe i podele u krizna vremena mogle samo ugroziti globalne napore u borbi protiv pandemije“.

Australijski ministar zdravlja Greg Hant je rekao da je nezavisna istraga u interesu ne samo Australije, već i celog sveta.

Podsetimo, Amerika je pokrenula istragu o virusu, a neki naučnici tvrde da je virus n-CoV nastao u Institutu za virusologiju u Vuhaniu.

kinaluftika.rs