NESTOROVIĆ: Pokazalo se da nikotin štiti od koronavirusa, oni koji puše 5 do 15 cigareta dnevno nemaju teže kliničke slike…

0
547

Pulmolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 Branimir Nestorović izjavio je u emisiji Fokus na TV B92 da “umereni pušači ređe imaju komplikovanu kliničku sliku od koronavirusa i da se pokazalo da nikotin štiti od tog virusa”.

“Cigarete oštećuju pluća, ja sam za 0 korišćenja cigareta, ali se pokazao da oni koji puše od pet do 15 cigareta na dan nemaju teže kliničke slike”, rekao je Nestorović.

On je dodao i da se nikotin u telo može uneti i na drugi način, a ne samo preko cigareta, kao i da nana ima u svom listu više nikotina nego duvan.

Britanski list Gardijan prethodno je objavio da francuski istraživači planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima koji imaju koronavirus i na zdravstvenim radnicima na prvoj liniji fronta, nakon što je studija pokazala da pušači mogu da budu mnogo manje izloženi riziku od zaraze koronavirusom.

Studija obavljena u jednoj velikoj pariskoj bolnici sugeriše da bi supstanca u duvanu – možda nikotin – mogla da spreči zarazu koronavirusom kod pušača, a klinička ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje zdavstvenih vlasti u Francuskoj.

Pravda

Rezultati istraživanja u Kini

Link: TID

U članku koji od nedavno kruži na kineskoj platformi za društvene medije VeČet tvrdi se da su pušači daleko manje zaraženi novom koronavirusnom pneumonijom od onih koji ne puše.

U članku objavljenom na javnom nalogu Večet, Iaojiang Iaoshuo Ketang, zaključak je donesen na osnovu podataka objavljenih u radu o kliničkim simptomima pacijenata zaraženih novim koronavirusom, čiji su autori, uključujući i Zhong Nanshan, poznati respiratorni naučnici.

Prema podacima u radu, među 1.099 ispitanih pacijenata sa upalom pluća 927 su bili nepušači, što čini 85,4 odsto ukupnog broja; 21 je imalo istoriju pušenja, koja je iznosila 1,9 procenata; i 137 pušača, 12,6 posto.

U radu je analiziran odnos sastava inficiranih slučajeva ili proporcija pušača i nepušača u pacijenata.

Zhang Jianshu, predsjednik Pekinškog udruženja za kontrolu cigareta, rekao je da je pisac članka iskoristio javnu paniku zbog novog koronavirusa za promociju duvanske industrije.