RUSKI EKSPERT: Breton-Vuds sistem je gotov – Rusija će biti pobednička sila A POSLEDICE ĆE BITI OVE …

0
291

Hazin predviđa turbulentnu situaciju u svetu nakon pada dolara i tvrdi da će se kola slomiti na Poljskoj i Ukrajini.

Ekonomista Mihail Hazin najavio je završetak Breton-Vuds sistema. Trenutno ostaje samo da se formalizuje postupak ukidanja ove šeme.

Istorija pamti takve slučajeve. Po pravilu, primetio je ekspert, takav postupak se vrši na isti način – putem međunarodne konferencije u kojoj učestvuju zemlje pobednice.

Međutim, problem leži u razlikovanju država koje su pobedile od onih koje su poražene.

Danas je u toku izgradnja u kojoj finansijski globalizam trpi poraz, a pobedu nad njim slave zemlje poput Ruske Federacije, Kine, Indije i SAD-a, naglasio je Hazin.

Međutim, nije sve tako jednostavno, veruje stručnjak. Prema njegovim rečima, samo one zemlje u kojima nije bilo podsticanja potražnje će moći da podrže dalji ekonomski rast.

Ta kategorija uključuje teritoriju bivšeg SSSR-a, pre svega Rusiju, kao i delom Indiju i države Latinske Amerike.

U SAD-u, Kini i Evropskoj uniji, sa visokim stepenom verovatnoće, BDP će se upola smanjiti. U isto vreme, dolar rizikuje da izgubi status međunarodne valute.

Veoma zainteresovane biće zemlje kojima u postkriznom svetu bude dodeljena uloga „žrtvenog jarca“. Hazin ne sumnja da će to biti države koje vode rusofobičnu i antirusku politiku i to Ukrajina, Poljska i sve baltiče republike.

„Zbog toga sam sklon da verujem da će nekoliko zemalja praviti žrtvene

jarce od sebe, govoriće: „Gledajte ih, oni su u svom liberalizmu, kao rezultat, stvorili totalitarnu korupcijsku državu“, naglasio je ekonomista.

Istovremeno, Mihail Hazin je apsolutno uveren da Rusija, koja će izaći kao pobednička sila, neće spasiti ove zemlje od propasti.

Webtribune.rs