Vladika bački Irinej: Duhovna epidemija zla opasnija je od virusa

0
191

Čak i u uslovima u kojima ga slavimo ove godine, Vaskrs je za nas izvor večne radosti i blagodarnosti Gospodu. Svi mogući virusi, zaraze i epidemije su opasnost, ali najveća opasnost su duhovne epidemije zla. U naše dane, to je mnogo veća opasnost od bilo kakvih materijalnih virusa.- poručio je danas u vaskršnjoj besedi Njegovo preosveštenstvo Episkop bački i novosadski gospodin Irinej koji je vaskršnje jutrenje, a zatim i liturgiju služio u sasluženju sa Njegovim Preosveštenstvom Episkop mohačkim Isihijem, sveštenicima Sabornog hrama i novosadskim đakonima, pišu Novosti.

Obraćajući se vernom narodu po otpustu svete Liturgije, Episkop bački g. Irinej je čestitao najsvetiji, najveći i najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista,a zatim se osvrnuo na aktuelno stanje izazvano pandemijom korona virusa i anticrkvenu propagandu.

– Svi ste svedoci toga da su neprijatelji Boga i Crkve razvili mržnju i propagandu kakvu niko od nas ovde prisutnih ne pamti. Ja mislim da sam od svih vas ovde najstariji, i mladost i detinjstvo sam proveo u vrijeme kada su Crkvu progonili bez milosti, sveštenike ponižavali, hapsili, često i ubijali, i bez suda i sa sudom, ali ovakvu ostrvljenost na sve što je nama sveto ni tada nisam doživio; da se ismevaju sa svetom Liturgijom, da se ismevaju sa svetim Tajnama Crkve, da se ismevaju sa svetim Pričešćem – sa kojim pravom? Ko su ti ljudi da iznutra hoće da nas špijuniraju da bi nas posle klevetali i ponižavali? Imamo li prava, kao što je lepo rečeno, makar koliko kućni ljubimci? – upitao je episkop Irinej u svom obraćanju.

Njegovo preosveštenstvo dodao je, potom, da „na nama nije da se svetimo, pogotovu ne u ovaj sveti dan kada praznujemo Vaskrsenje, niti da želimo zlo bilo kome, ali svi moramo biti svjesni vremena u kojem živimo i moramo čuvati i svoju veru i svoju svetinju nepokolebivo, uvereni da Onaj Koji je Pobednik smrti, Gospod naš, pobediće i te sitne – makoliko nama nanosile bol i tugu, ne toliko zbog nas koliko zbog opšte atmosfere jednog duhovno zalutalog čovečanstva“.

– Neka nam Gospod daruje da se nikada ne ponovi da u ove najsvetije i najradosnije dane imamo nevolje, ograničenja kretanja, razne epidemije – sve ono što je ustvari čovek proizveo. Jer se priroda, tvorevina Božja brani od čovjeka ostrašćenog, zainteresovanog samo za sebe, a kada je neko usmeren samo na sebe, on je sigurno samoubica, na kratku ili na dužu stazu, najpre duhovno, a često i fizički. – naveo je Episkop bački.

Na kraju besede, Episkop Irinej poručio je da Bog opominje, savetuje sa ljubavlju, podseća, priziva, a mi, nešto od tih zvanja, koji imamo za to otvorenu dušu i srce, shvatamo kao izraz Njegove ljubavi, a neki drugi kao kaznu. Svako je slobodan da bira i svoj put i svoj doživljaj Božjega prisustva, Božjega delanja ovde među nama.

IN4S