Tramp pobesneo i ukinuo finansiranje Svetske zdravstvene organizacije!

0
238

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je juče da je naložio članovima svoje administracije da bar privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog načina na koji je rukovodila pandemijom koronavirusa.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da SZO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora da odgovara, preneo je Rojters.

On je optužio SZO da je promovisala „kineske dezinformacije“ o korona virusu, što je, kako je ocenio, verovatno dovelo do veće epidemije virusa nego što bi se u suprotnom dogodilo.

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus ranije je izjavio da se nada da će SAD nastaviti da finansiraju tu agenciju UN, koja predvodi globalni odgovor na pandemiju korona virusa, uprkos kritikama američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp je prvobitno kritikovao SZO da je suviše „orijentisana prema Kini“ i poručio da će zato suspendovati finansijska sredstva koja Vašington izdvaja za SZO.

Predsednik SAD potom je nekoliko dana kasnije kritikovao generalnog sekretara SZO da politizuje krizu u vezi s globalnom pandemijom korona virusa.

 

Izvor: Tanjug/Pravda