SADA I DEFINITIVNO! EU nam okrenula leđa! NEMA POMOĆI ZA SRBIJU

0
514

Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana biće izuzete iz sistema dozvola za izvoz medicniske opreme iz EU koji je uveden 15 marta.

– Novi sistem za dozvolu izvoza medicinske opreme, koji će važiti 30 dana počevši od 26. aprila, neće se odnositi na zemlje Zapadnog Balkana koje su uključene u proces duboke integracije sa EU – najavila je Evropska komisija.

Nova uredba, koja treba da stupi na snagu 26. aprila, sužava sistem dozvola samo na izvoz zaštitnih maski. To je jedina preostala kategorija zaštitne medicinske opreme gde su dozvole i dalje potrebne kako bi se „obezbedila potrebna snabedevenost i zaštitilo zdravlje Evropljana“.

Ranije ovog meseca ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana su u zajedničkom pismu zatražili od EU da izuzme ovaj region iz sistema restrikcija izvoza zaštitne medicinske opreme u kontekstu pandemije Kovid-19. Tada su naveli da bi „izuzetak od ovih striktnih pravila poslao pozitivan signal svim evropskim građanima da je solidarnost Evrope ključ za prevazilaženje ovog velikog izazova“.

Novi sistem dozvola koji je predložila Evropska komisija izričito traži od zemalja članica da u duhu „međunarodne solidarnosti“ odobre izvoz u slučaju hitnih medicinskih isporuka za humanitarnu pomoć i da zahteve za opremom rešavaju ekspeditivno.

– Zemlje članice biće obavezne da prilikom izdavanja izvozne dozvole konsultuju Evropsku komisiju, koja će svoje mišljenje davati u roku od 48 sati, na osnovu uvida u stanje ponude i potražnje na evropskom tržištu – saopšteno je u Briselu.

Intermagazin