Spasibo Rusiji iz Banja Luke

0
244

Povodom ruske humanitarne pomoći, koja je dopremljena sa tri aviona na Aerodrom „Mahovljani“ Banja Luka, a koja se sastoji od medicinske opreme i sredstava za dezinfekciju, kao i uslugama ruskih medicinskih stručnjaka, Srbi iz Banja Luke, iz Srspke sa pravom šalju poruku „I opet hvala Rusijo, Srbi i Rusi su jedno“.

Rusija i njen predsjednik Putin se ponašaju duboko hrišćanski, žele istinski pomoći, ali iznad svega cijene slobodu. I zato na silu ni dobro neće drugima da nametnu. Na svaki istinski poziv za pomoć, biće i odziv Rusije.

Srbi sa lakoćom i bez strepnje, no sa vjerom upućuju poziv Rusiji i ruskom narodu da pomognu, zato što su Srbi i Rusi kroz Pravoslavlje, jedno, a istorijski imamo potvrdu njene pomoći. Ne samo u velikim ratovima, već i u novijoj istoriji. Rusija brani izvorni Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku, spriječila je usvajanje Engleskog prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici u SBUN, čini živom rezoluciju 1244 UN i tako pojačava činjenicu da je južna autonomna pokrajina KiM sastavni dio Srbije, pa sve do najnovije humanitarne pomoći. Ponašanje Rusije u vrijeme NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru 1999, bilo je možda i najbolje u datim okolnostima, kada je naš protivnik bio na vrhuncu moći i kada bi svaka eskalacija sukoba, pa taman kada bi mi na kraju izašli kao pobjednici, donijela veće žrtve i štetu od koristi…

A ovako, kroz jedan proces ostvarićemo cilj i kada je u pitanju KiM, sa neuporedivo manje žrtava… Ali to je druga tema.

Rusija šaljući humanitarnu pomoć, ne samo Republici Srpskoj, već i drugim državama, ne ucjenjuje, niti ima skrivene namjere, niti želi iznuđene postupke i poteze. Ona jednostavno hoće da pomogne. A normalno je da ona strana kojoj se pomaže, zna onu narodnu poslovicu „Dobro se dobrim vraća“. I zato opet, Spasibo Rusijo.

 

Banja Luka,

Predsjednik SNP – Izbor je naš