DIJALOG SA PUTINOM JE NEOPHODAN! Tramp spreman za razgovor: Rusi nisu idealni, ali…

0
216

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će danas obaviti telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Američki lider je tom prilikom podsetio na gubitke SSSR-a u Drugom svetskom ratu, istakavši da je dijalog sa Rusijom neophodan.

Prema rečima Trampa, s Putinom će razgovarati o cenama nafte, trgovini, borbi protiv virusa korona i energetici, a nije isključena ni tema Venecuele.

Kako je istakao Tramp, niske cene nafte su rezultat „rata“ između Rusije i Saudijske Arabije.

Američki lider je dodao da SAD imaju više problema sa durgim zemljama, nego sa Rusijom, podsetivši na gubitke te zemlje u Drugom svetskom ratu.

– Ne kažem da su bezazleni, niti da su idealni, ali su se i borili u Drugom svetskom ratu. Izgubili su 50 miliona ljudi. Oni su bili naši partneri u Drugom svetskom ratu. Nemačka je bila neprijatelj – rekao je Tramp za „Foks njuz“.

Tom prilikom američki lider je optužio Nemačku da koristi prednost u trgovini i da malo uplaćuje u budžet NATO-a.

– Rusija je izgubila 50 miliona ljudi, 50 miliona! Oni su se borili zajedno sa nama, bili su naši partneri. I mi nismo u kotaktu sa Rusijom, dok sa Nemačkom jesmo. To je u redu, želimo da imamo kontakt sa Nemačkom, ne kažem da ne treba. Prosto se pitam kako dođe do toga da sa jednima ne komuniciramo, a sa drugima komuniciramo? Kuda sve to vodi – zapitao se američki lider.

Sputnik