Nafta klizi na neverovatnih 10 dolara po barelu a to će biti kraj za jednu od tri najveće sile na svetu

0
416
Photo by Pixabay from Pexels

Svetske cene nafte mogle bi pasti na 10 dolara po barelu ako se dodaju brojni nepoželjni faktori a to bi onda bio početak globalnog sloma ekonomije.

U najgorem slučaju, mere za borbu protiv koronavirusa pokrenuće talas bankrota, što će dovesti do veće nezaposlenosti. To bi ograničilo sposobnost globalne ekonomije da se oporavi nakon uspešnog zadržavanja virusa.

Uticaj koronavirusa na trgovinu posledica je nemogućnosti ili nespremnosti da se potroši zbog straha od zaraze.

Istovremeno, ni vlade ni centralne banke ne mogu učiniti ništa da povećaju potražnju u takvim uslovima. Njihova jedina opcija je da pruže podršku pogođenim preduzećima kako bi im pomogli da izbegnu bankrot.

Ako istovremeno glavni proizvođači nafte ispune nameru da povećaju proizvodnju – Saudijska Arabija za dva miliona barela dnevno, Abu Dabi i sve ostale članice OPEK-a za po milion više, tada bi oscilacija cena mogla da ostane oko 20 dolara po barelu do kraja godine.

Trebalo bi hitno razviti nove kratkoročne planove, kako bi se razmotrilo dalje sniženje cena nafte na 10 dolara po barelu.

Međutim, zagonetka koju ne mogu da reše Saudijska Arabija i Sjedinjene Države je odbijanje Rusije da uđe u to kolo i radi na dogovoru oko cene nafte.

Predviđanja ruskih eksperata je da se Rusija spremila za ekonomski Armagedon i da može preživeti i sa cenom ispod 20 dolara po barelu.

Tu cenu međutim ne mogu preživeti ni Amerika zbog skupog postupka frakinga ni Saudijska Arabija.

Amerika je u pravoj groznici jer joj se svi planovi ruše usled ekonomskog rata sa Kinom i evropsko-ruskog dogovora oko “Severnog toka 2”.

Opterećena ekonomskim ratovima i vojnim sukobima širom sveta čini se da se Imperiji ne piše dobro.

Kakva je uloga koronavirusa u čitavoj ovoj mreži tek će se saznati, ali ne sada, evidentno je da su Sjedinjene države u najvećem geopolitičkom problemu u svojoj istoriji.

Jedno je sigurno, pojava koronavirusa nije prirodna, ali je sigurno i to da se stvari sve ubrzanije kreću u lošem pravcu za SAD.

Photo by Pixabay from Pexels

Webtribune.rs