Ako izdržimo šest nedelja u izolaciji – sprečićemo EKSPLOZIVNI PORAST OBOLELIH

0
152

Epidemija korone trajaće sigurno šest nedelja, ali ako u tom periodu ostanemo u izolaciji, sprečićemo dalje širenje zaraze i nagli porast obolelih. Samim tim, pobedićemo virus, kaže za “Blic” naš eminentni epidemiolog Predrag Kon.

Kon kaže da će epidemija sigurno trajati duže od šest nedelja, ali je bitno da u tom periodu ostanemo u izolaciji kako bismo sprečili nagli porast obolelih.
Ako uspemo da izdržimo šest nedelja u izolaciji, svakako ćemo obezbediti da nema naglog porasta obolevanja i završićemo posao u smislu da nema eksplozivnog porasta i omogućićemo zdravstvenom sistemu da opstane. Bitno je da smanjimo kontakte i sprečimo prenošenje virusa kako bismo na taj način uspeli da preguramo i razvučemo epidemiju – ističe epidemiolog Kon.Naglašava da je do ogromnog broja umrlih u zemljama ugroženim virusom korona dolazilo usled obolevanja zdravstvenih radnika, zbog čega zdravstveni sistem u tim zemljama nije mogao da opstane.

– Zbog naglog obolevanja ljudi koji rade u zdravstvu i naglog prenošenja preko tih ljudi, čitav sistem više ne može da funkcioniše i pravi se začarani krug. Moramo da budemo potpuno svesni da se čitava ova borba izolacije vrši zato da zdravstveni sistem ostane potpuno sposoban da bi mogao da primi i te najstarije. Najugroženiji su oni koje sad držimo u izolaciju, dakle stariji od 65 godina, jer su praktično oni ti koji mogu tragično da završe. Sada je bitka za očuvanje života najstarijih, a sama epidemija ne može da se završi. Ona može samo da se razvuče i da se ta kriva spljošti – objašnjava epidemiolog.

– U odnosu na prošli ponedeljak smanjen je broj obolelih od akutno respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu. I to će sada da počne da pada, zbog ovih mera.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče za TV Prvu da niko ne može da tvrdi koliko će da traje aktuelna situacija, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mera i da se svi izolujemo moglo da traje šest nedelja.

– Možemo da gledamo iskustva Italije ili drugih zemalja kada je taj pik krenuo posle druge nedelje, ali svaka država je za sebe. Sličnosti u ponašanju može da bude, ali bukvalno niko ne može da predvidi u kom pravcu će ovo da ide u Srbiji. Ako se svi izolujemo, uđemo u kuće i pridržavamo se mera, možda bismo mogli da naslućujemo poboljšanje za nekih šest nedelja. Kao što vidim, mi se trenutno ne pridržavamo, prema tome od nas zavisi kakav će rezultat biti i niko ne može da nam bude kriv za to ako nismo odgovorni ni prema sebi, ni prema drugima – istakao je ministar Lončar.
Kako je dodao, jedini način je da ostanemo u izolaciji i samoizolaciji.

– Molim ljude da shvate da je svaki odlazak u prodavnicu, kafić, restoran ili tržni centar velika mogućnost da se zaraze od korone i da već sutra završe u bolnici, ili ne daj bože na respiratoru. Ako se dešava ovo kao što se sada dešava, da ja vas ne čujem zbog ovoliko vozila na ulici i buke koja postoji, onda ćemo imati ozbiljniji problem. Ako ne bude toga, onda možemo malo lakše da prođemo – ukazao je ministar.
Kada je reč o najavljenom uvođenju drastičnih mera, ministar Lončar podržava, kako kaže, ne najteže, već najbolje mere da bi se spasli ljudski životi.

Ne idu svi na testiranje

Ministar je napomenuo da su precizno razrađeni algoritmi ko i kada ide na testiranje na novi korona virus.

– Ne ide na testiranje odmah onaj ko je bio u kontaktu sa zaraženim, već on ide u izolaciju. Ako ima simptome, onda se javlja lekaru, uzima se uzorak i radi testiranje. Ako je pacijent 15 dana kod kuće i nema tegobe, onda nema razloga da se testira. To je preporuka Svetske zdravstvene organizacije – kazao je Lončar.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“: 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

Blic