Asad objavio šta je sledeći cilj sirijske vojske nakon Idliba

0
234

Predsednik Sirije Bašar el Asad izjavio je da je naredni cilj sirijske vojske, nakon što se Idlib oslobodi od terorista, pokrene proces oslobođenja istočnih regiona zemlje.

„Sa vojne tačke gledišta prvi cilj je svakako Idlib. Očigledno je da je Turska, prema naredbi Amerike, uložila svu snagu kako bi sprečili da se Idlib oslobodi, kako mi ne bismo mogli da krenemo na istok“, rekao je on u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

Uprkos tome što je Idlib trenutno prioritet za sirijsku vojsku, Asad je rekao da se sa ljudima iz istočnih regiona Sirije već uveliko vode pregovori.

Takođe je rekao i da američka okupacija tih istočnih regiona izaziva „gnev i negovodanje“ ljudi koji tamo žive.

Asad: Ne znam šta smo skrivili Turskoj?

Prethodno je Asad rekao da Sirija nije počinila nikakve neprijateljske akcije protiv Turske, te da su sve sadašnje nesuglasice između naroda dve države nelogične.

Istovremeno, sirijski predsednik naglasio je da turski narod smatra bratskim, te da ne razume zbog čega Turci ginu u Siriji.

Zaoštravanje situacije u Idlibu

Do zaoštravanja situacije u regionu sirijske provincije Idlib je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

Sputnik