Novosađanin čudo od deteta: Marko je sa 2 godine čitao, znao gde su Japan i Indija, sada ima i svoje kompozicije

0
681

Dečak Marko Živković (7) iz Novog Sada je naučio je da čita i piše u drugoj godini, a na geografskoj karti se još tada snalazio mnogo bolje od većine osnovaca.

Marko sada ima nova interesovanja i nove talente, među kojima je i dar za muziku zahvaljujući kojem je ovaj mali genijalac sa 3 godine počeo da komponuje. Priča o malom genijalcu objavljena je u emisiji “Kvadratura kruga” koja se emituje na RTS.

Pre pet godina, kada je imao samo dve, ovaj neodoljivi dečak pred kamerama RTS čitao je na ćirilici ispisane rečenice sa table u Dunavskom parku u Novom Sadu, bez ijedne greške. Pokazivao je Marko i gde se nalazi Japan i ispravio svoju mamu koja mu je rekla da se ova država nalazi u Evropi.

Ne. Nego je u Aziji”, objasnio je mališan.

Nije pogrešio ni kada ga je mama pitala gde se nalaze Rusija, Švedska, Egipat, Meksiko, Indija, kao i Atlantski, Indijski okean… Kao dvogodišnjak, Marko je mapu sveta držao na dlanu, što mnogi osnovci ni kada završe osnovnu školu ne uspevaju.

Sa 22 meseca, Marko je počeo da prepoznaje slova i reči.

Njegova majka Ksenija Živković ispričala je da je sve krenulo kroz igru. Kada je dečak propričao, roditelji su shvatili da zna i da čita.

Ubrzo je sam pokazao sam interesovanje i za latinična slova, pa ih je ubrzo i sam prepoznavao. Roditelji kažu da ga nisu forsirali, već je sam to želeo.

Radmilo Mulić, knjižar iz jedne novosadske knjižare gde je Marko prvi put došao s ocem kada je imao manje od dve godine, kaže da je najpre mislio da je dete došlo da bi se igralo na toboganu ispred prodavnice knjiga.

“Kada sam ga pitao da li je došao zbog tobogana, on je rekao: ‘Idem da čitam’. Sve što je video, on je počeo da čita i izgovara svojim bebećim glasom, jer Marko je u tom trenutku beba”, prisetio se knjižar.

Marko je sa dve godine znao i engleske reči. Znao je kako se na engleskom kaže beli luk, pečurka, šargarepa, slon… Zna i brojeve i slova. I to na srpskom i na engleskom. A zna i da broji unazad. Zna i da se Srbija nalazi u Evropi, Japan u Aziji, Egipat U Africi.

Najmlađi đak u istoriji muzičke škole

Danas ovaj mališan ima 7 godina, đak je prvak i učenik muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu u koju je primljen kao najmlađi đak u istoriji te škole.

“Najveće iznenađenje je bilo to što je Marko poznavao teoriju muzike bolje od 99 odsto učenika koji završe nižu muzičku školu. Kada sam ga pitala kako je moguće da tako dobro zna teoriju, koja je vrlo apstraktna, rekao mi je: ‘Počeo sam da čitam sa 2 godine, a da komponujem sa 3. Mene je za muzika vukla, ja sam želeo da naučim i teoriju. Tata mi je pronašao na internetu teoriju Marka Tajčevića, ja sam je pročitao i naučio’”, priča Markova profesorka klavira, Milena Apić.

Znanje koje je stekao iz teorije muzike, dečak je počeo da primenjuje na časovima klavira.

Na pitanje čije kompozicije danas najviše voli da svira, dečak odgovara:

“Najviše volim od Roberta Šumana ‘Deda Mraza’ i od… mene!”, iskren je Marko koji otkriva pred kamerama da i sam ima svoje kompozicije.

I posle 5 godina posećuje čika Radmila i knjižaru

Marko i dalje, posle 5 godina, svraća kod čika Radmila, u istu knjižaru.

“Ponovo čitam neke romane, i čitam neke knjige na preskok. Romani su jako smešni. To su sve romani od jednog britanskog pisca”, objašnjava Marko koji je jesenas upisao prvi razred.

Kaže da je “među prvima u razredu, ali da ga škola ne iscrpljuje. Škola je za mene raj”, – jasan je ovaj prvak, genijalac i budući maestro.

Photo by Juan Pablo Serrano Arenas from Pexels

Izvor: RTS/Telegraf