Nemački poslanik Srbima: NATO bombardovanje još nije gotovo

0
184

NATO bombardovanje iz 1999. godine još nije gotovo, jer Srbija ne priznaje takozvano Kosovo, kaže nemački poslanik Aleksandar Noj.

Bombardovanje nije gotovo i zato što Srbija ne želi da uvede sankcije Rusiji i ne želi da postane članica NATO-a, a te otpore Zapad ne želi da prihvati i zato se Srbija nalazi u ovakvom položaju, kaže za Sputnjik Aleksandar Noj, poslanik Levice u nemačkom Bundestagu.

Aleksandar Noj, koji je i član Odbora za odbranu i Odbora za spoljne poslove Bundestaga, doktorirao je na izveštavanju američkih i nemačkih medija o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, sa OEBS-om je boravio u Bosni i na Kosovu i Metohiji.

Od tada se trudi da istinu o pritiscima na Srbe prenese – na svakom mestu, navodi Sputnjik.U intervjuu on navodi da Srbija ne treba da naseda na prazne priče EU i da bi ulaskom izgubila integritet i suverenitet.“Zapad gubi silu i uticaj, a EU posebno.

Velika Britanija je izašla iz nje, tu su i druge članice, posebno na istoku, koje nisu zadovoljne statusom, savez je ugrožen, EU ne može da se postavi moćno koliko bi želela. Ali, može da stavi nož pod grlo Srbiji. Pitanje je šta još može Srbija da ustupi EU koja slabi.

Ali, Srbija je u znatno boljoj poziciji nego pre 10 godina, u smislu bezbednosne i politike suverenosti. Srbija ne treba da naseda na legende, prazne priče EU da je ona zvezda vodilja za bolji bolji život. Ako uđe u EU, Srbija će moći da šalje jeftinu radnu snagu u Nemačku, što ide na štetu naših zaposlenih.

S druge strane, Srbija će morati da uzima još više nemačkih proizvoda, što će joj smanjiti industrijsku moć. Uostalom, ako uđete u EU, izgubićete ono što vam je najvažnije, vaš integritet i suverenitet“, kaže on.

Kada je u pitanju članstvo u NATO-u, on je siguran da Srbija to neće postati, jer Srbima nije u interesz da ginu za tuđe interese.“Siguran sam da će vaša zemlja istrajati u otporu i da neće postati članica NATO saveza.

To bi se kosilo sa ponosom Srba, ali tu su još dva dodatna faktora, da daje ili uzima novac za vojno naoružanje da bi bila partner u tom savezu. A drugi, da li je Srbija stvarno spremna da se u ime NATO-a bori i gine za Ameriku i druge članice.

Srbija je na svojoj koži osetila kako je kad padaju NATO bombe, sinovima i kćerima Srbije nije u interesu da ginu za tuđe interese“, kaže on i dodaje priznavanje takozvanog Kosova od strane Srbije bio bi još jedan korak ka zvaničnoj pobedi NATO nad Srbijom.“Srbija bi dobila samo par dukata, bukvalno rečeno, to uopšte nije logično, ni dobro za nju. Ali, realnost je da na takozvanom Kosovu živi skoro dva miliona Albanaca.

Ideja o razgraničenju može da ima budućnost, da se sever Kosova pripoji Srbiji, a da manastiri, srpske svetinje na Kosovu budu zaštićeni. Živeo sam tamo, radio za OEBS na Kosovu, situacija na severu je loša, a u enklavama na jugu mnogo gora. Nema dobrog rešenja, postoji samo rešenje koje je manje zlo. Možda se i varam, ali mislim da će srpske enklave u budućnosti izgubiti stanovništvo i tako se ugasiti.“


inforadar