Episkopi u SAD povlače odluku koja je pretila da žestoko uzdrma Srpsku pravoslavnu crkvu

0
292
Foto jutjub

Sporni Ustav SPC koji se odnosi isključivo na prostor SAD, a koji odudara od važećeg Ustava Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi sutra će biti povučen, otkriva za Sputnjik protojerej-stavrofor Srboljub Miletić.

„Po izjavama i obećanju svih strana možemo gotovo sa sigurnošću reći da je ta stvar završena. Patrijarh Irinej je sa njima već bio u komunikaciji pre odlaska u SAD i, manje-više, pre ovog sastanka pozicija svakog od njih je poznata“, rekao je protojerej Miletić za Sputnjik.

Patrijarh srpski Irinej predsedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru na Floridi.

Poglavar SPC otputovao je u američku misiju kako bi bila razrešena situacija do koje je došlo zbog promena koje su pokušale da uvedu vladike u SAD, pre svega zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej.

„Episkop Longin, s kojim sam razgovarao odmah nakon donošenja spornog Ustava, kada je video da je to izazvalo veoma negativne reakcije u širem krugu, kako među vernim narodom, tako i među episkopima i ostalim ljudima u Crkvi, rekao je da će biti protiv toga. On je to prvi odlučio, a za njim su i episkopi u Americi Irinej i Maksim odlučili da odustanu od tog ustava“, preneo je Miletić, dodajući da se i danas čuo sa episkopom Longinom.

„Taj ustav mora biti povučen od strane tela koje ga je donelo, a to će se sutra dogoditi“, precizirao je on za Sputnjik.

Sporni Ustav je predstavljao konstitutivni crkveno-pravni akt nove samoproglašene crkvene autonomije SAD. Izmenivši odredbe o teritorijalnom važenju Ustava SPC Severne i Južne Amerike na koju se važeći Ustav odnosio ta autonomija je faktički bila ukinuta.

Tokom posete SAD patrijarh Irinej će obići i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

Sputnik