6 razloga zašto odabrati cirkonijum kod zubne protetike

0
277

Zubni implantati kojima baza nije metalna postaju sve više popularni. Razloga za ovo je više.

Implantati od cirkonijuma su dobro povezani sa kostima i desnima i dobra opcija za pacijente koji žele implant koji će podržati njihovo ukupno zdravlje.

Estetski razlog: Titaniumski implantati ponekad dovode do estetskih problema. Ovo je naročito problem kod onih pacijenata koji imaju istanjene desni. Kada su titanski implant ugradi desni mogu izgledati tamne. S obzirom da je cirkonijum bele boje, on za razliku od metala omogućava svim estetskim kvalitetima keramike koja se nanosi na ovu osnovu, da potpuno dođu do izražaja, te tako dobijamo savršeno prirodan izgled krunica i mostova sto je posebno bitno za radove u estetskoj zoni.

Alergije: Metalni implanti mogu predstavljati veliki problem za ljude koji imaju problem sa alergijama. U nekim slučajevima senzitivnost se možda neće pojaviti i  po nekoliko godina nakon što su implanti ugrađeni. To može dovesti do gubitka kostiju i odbacivanja implanta. Zubni implantati cirkona ne izazivaju alergije, tako da preosetljivi pacijenti nemaju nikakve nus pojave nakon ugradnje ovih implantata.

Trajnost: Zubni implantati cirkonijuma su izuzetno jaki i izdržljivi, a njihova dugoročnost je jedan od razloga zašto se mnogi pacijenti odlučuju upravo za cirkonijum. Ovi zubni implanti su dizajnirani da izdrže velik pritisak, a pošto je cirkonijum vrsta dijamanta poznati su po velikoj otpornosti na izloženost pritisku.

Udobnost: Ono što dodatno favorizuje cirkonijum u odnosu na metal u stomatologiji jeste preciznost izrade protetskih radova od cirkonijum osnove. Naime, oni se izrađuju kompjuterskom tehnologijom u zubotehničkoj laboratoriji (CAM computer aided manufacture) koja omogućava savršeno prijanjanje krunica i mostova uz gingivu te tako obezbeđuje njihov kvalitet i dugotrajnost.

Biokompatibilnost:  Cirkonijum je takav materijal koji je otporan na koroziju a takođe ne izaziva hemijske reakcije niti vrši prenos toplotne ili električne energije.

Kraći proces: Nemetalni zubni implantati kao što je cirkonijum su dizajnirani tako da se mogu odmah postaviti nakon izvlačenja zuba. Ova prosta operacija smanjuje količinu vremena potrebnog za postavljanje implantata. Manje invazivna operacija takođe rezultira kraćim vremenom oporavka i manjim bolom u periodu oporavka i prihvatanja implanta od strane organizma.

Za više informacija o vrsti implantata i načinu ugrađivanja možete se informisati na sajtu Poliklinike Oral B Čukić ili dobiti direktne odgovore na svoja pitanja na linku OVDE.