Оkupatori i dalje igraju igre da se Vlasi ne dosete! Hitler i Musolini su se takođe predstavljali kao oslobodioci!

0
63

Predsednik SAD Donald Tramp pojačao je pritisak na ‘premijera’ lažne države Kosovo Aljbina Kurtija, zbog čega je ovaj posle samo tri dana na novoj funkciji morao da popusti i najavi da će uskoro ukinuti nelegalne takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije.

Neposredno nakon oštrog zahteva specijalnog Trampovog izaslanika Ričarda Grenela, Kurti je morao da odustane od carinskog rata sa Beogradom, koji mu je bio jedno od glavnih obećanja u kampanji. Kako bi pokušao da u svojoj javnosti umanji poraz, takozvani premijer je izjavio da će takse na robu iz Srbije biti ukinute u zamenu za potpuni reciprocitet, ne objašnjavajući uopšte šta podrazumeva taj ‘reciprocitet’ pošto Srbija lažnoj državi Kosovo nikada nije uvodila nikakve takse.

Albanci u panici

Aljbin Kurti je ukidanje nelegalnih taksi najavio posle sastanka sa šeficom EU na Kosovu Natalijom Apostolovom.

– Takse na robu iz Srbije biće ukinute u zamenu za potpuni reciprocitet. Nova vlada smatra da je politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet zamena za ukidanje taksi od 100 odsto. Ne nameravamo da se vraćamo na asimetrične odnose. I DSK i moja partija saglasni su oko reciprociteta. Čak i oni koji su u opoziciji, oni koji nisu glasali za nas i ne slažu se sa nama o mnogim stvarima, saglasni su sa reciprocitetom... – rekao je Kurti, dok je Apostolova ponovila da je Brisel bio više nego jasan u zahtevu za ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Da je Kurti ozbiljno rešio da ukine takse, potvrđuje i Ramuš Haradinaj, bivši ‘premijer Kosova’, koji od svog naslednika traži da nipošto ne ukida nezakonite namete na srpsku robu sve dok Beograd ne prizna lažnu državu.

– Aljbine, nemojte kamuflirati ovu suverenu odluku nejasnim izrazima kao što je ‘reciprocitet’. Ne ukidajte porez, Aljbine. Ne odustajte zbog nekih privremenih poena koje možete dobiti od međunarodne zajednice. Preispitajte odluku. Protiv Srbije treba da budemo zajedno, bez obzira na dosadašnja i buduća međusobna neslaganja, sve do uzajamnog priznavanja – napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić podseća da je Kurti po dolasku na novu funkciju dao niz militantnih izjava koje su očigledno veoma loše primljene kod pokrovitelja Kosova.

– To je izazvalo žestoke reakcije i Vašingtona i Brisela, i Kurti je morao da popusti sa taksama… Nije još jasno šta Kurti podrazumeva pod reciprocitetom na eventualno ukidanje taksi, ali on najverovatnije ima u vidu zahtev da Srbija obustavi aktivnosti usmerene na povlačenje priznanja takozvanog Kosova… – kaže Paić.

Mora da sluša

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je Kurti svestan da bi u slučaju da se dodatno zameri Vašingtonu okončao svoju političku karijeru.

– Kosovo je sve samo nije nezavisna država, i to se iznova dokazuje. Ukidanje taksi od 100 odsto na srpsku robu otkočiće dijalog, ali smo od konačnog dogovora još veoma, veoma daleko – napominje Rajić.

Informer