Merkelova o izgledima za bližu saradnju Brisela, Berlina i Moskve!!!

0
215

Merkel je, kako se izveštava, koristila „mnogo hladnije“ reči kada je govorila o SAD, u poređenju sa onima koje je rezervisala za Putina, a takođe je govorila i o izgledima za bližu saradnju Brisela, Berlina i Moskve.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokazala je izuzetno prijateljski stav prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom njihovog nedavnog sastanka u Moskvi, a Bild am Zontag je taj događaj opisao kao „istorijski“.

Prema pisanju lista, Merkel nije imala ništa osim pohvala za Putina dok je govorila o sastanku ruskog predsednika sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.

U isto vreme, Merkel je zvučala „mnogo hladnije“ kada je govorila o Sjedinjenim Državama.

Navodno je opisala Vašington samo kao „saveznika“, ali ne spominjući preterano prekoatlantsko partnerstvo. Nemačka kancelarka takođe je govorila o izgledima za bližu saradnju Brisela, Berlina i Moskve, navodi list.

Podsetimo, Putin i Merkel sastali su se u Moskvi 11. januara kako bi razgovarali o raznim važnim političkim pitanjima, uključujući nestabilnu situaciju na Bliskom Istoku usled atentata na iranskog generala Kasema Sulejmanija i trenutnoj situaciji u Siriji i Libiji.

Tokom sastanka pomenuta je i situacija sa gasovodom Severni tok 2 i Merkel je pozvala da se on dovrši bez obzira na pretnje američkim sankcijama, tvrdeći da će projekat biti koristan za druge evropske države, a ne samo za Berlin.

Dvoje svetskih lidera razgovaralo je i o iranskom nuklearnom sporazuma posle najava Teherana da će umanjiti posvećenost dogovoru nakon što su američke snage ubile generala Kasema Sulejmanija.

Koliko Merkelovoj prija Putinovo društvo govori i nena rečenica na početku sastanka s ruskim predsednikom: Radujem se našim razgovorima, sigurna sam da je uvek bolje da pričamo jedni s drugima, nego da pričamo jedni o drugima.

Intermagazin