RUSIJA I KINA blokirale saopštenje Saveta bezbednosti!

0
315

Rusija i Kina blokirale su saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojem se osuđuje napad na američku ambasadu u Bagdadu.

Blokirale su jer u njemu nije uzet u obzir američki vazdušni napad u blizini bagdadskog aerodroma koji je usledio i u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, izjavio je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Pre svega, mi generalno snažno osuđujemo bilo koji napad na ambasade, pa tako snažno osuđujemo i napad na američku ambasadu u Bagdadu“, rekao je ruski diplomata, prenosi Tass.

On je objasnio da je saopštenje Saveta bezbednosti praktično bilo spremno kada je usledio američki napad, 3. januara i nije bilo moguće da se on ne uzme u obzir.

Oštra kritika

SAD su oštro kritikovale Rusiju i Kinu zbog toga što su sprečile donošenje deklaracije Saveta bezbednosti UN o prošlomesečnom napadu na Ambasadu SAD u Iraku i ocenile da je time doveden u pitanje kredibilitet tog tela.

Misija SAD pri UN saopštila je da ne bi trebalo da bude „sporno niti da zahteva hrabrost“ da ukaže na obavezu zemlje domaćina, u konkretnom slučaju Iraka, da zaštite stranu ambaasadu po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

„SAD neće tolerisati napade na američko osoblje i objekte i odlučno će odgovoriti kako bi zaštitile svoje interese, građane i saveznike“, navodi se u saopštenju.

Desetine pripadnika legalnih iračkih paravojnih formacija i njihove pristalice upale su 31. decembra u kompleks Ambasade SAD u Bagdadu. Nekoliko dana kasnije, SAD su bespilotnom letelicom ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu, na bagdadskom aerodromu. Ubistvo Solejmanija dovelo je do znatnog podizanja tenzija širom Bliskog istoka.

Intermagazin