Incijativa Prijatelji šume@Odbranimo šume Fruške

0
971

Prijatelji Šume

KO SMO MI

Mi smo prva generacija koja ima moć da uništi planetu i poslednja koja ima mogućnost da to spreči.

Rukovodeći se idejom: „misli globalno, deluj lokalno“, neformalna građanska inicijativa Prijatelji šume se zbog izuzetnog nemara prema prirodi koji za posledicu ima IZUZETNU devastaciju prirodnih resursa  u poslednjim decenijama, posvetila podizanju svesti o važnosti uključivanja svakog pojedinca u aktivističke priče u cilju zaštite životne sredine i biodiverziteta. 

Prijatelji šume su inicijator i idejni tvorac grupe Odbranimo šume Fruške gore koja se intenzivno bavila problemima vezanim za komercijalnu eksploataciju šume na Fruškoj gori i drugim problemima vezanim za funkcionisanje najstarijeg nacionalnog parka, ali i drugih oblasti Srbije koje se surovo ekspoatišu zbog ljudske pohlepe i bahatosti.

Nasuprot težnjama za isticanjem razjedinjenih i parcijalnih interesa, smatramo da je došlo vreme udruživanja i zajedničkog delovanja, koje će neminovno dovesti do unapređenja sistema koji trenutno nema dovoljno razumevanja za interese prirode i čoveka.

Prijatelji šume su svi koji deluju za više dobro, bez nacionalnih, verskih, kulturoloških ili političkih razlika koje ih opredeljuju na suprotstavljene strane. Oni koji imaju razumevanja za činjenicu da samo i isključivo ujedinjeni i zajednički možemo delovati za opšte dobro svih nas, radi opstanka planete i čovečanstva na njoj.

 

VIZIJA

Šuma i životinja je sve manje, voda je zagađenija, menja se biodiverzitet  i površinski izgled planete i to na štetu živog sveta na njoj i samog čovečanstva. Plava planeta se bori za život, čovek je glavni uzrok.

Suočeni smo sa globalnom krizom: naučnici se slažu da smo ušli u period naglih klimatskih promena koje prati masovno izumiranje biljnih i životinjskih vrsta.https://publicinterest.org.uk/project/archive/climate-safety/

Svedoci smo surove ekspolatacije prirodnih resursa, što je bez odgovarajućeg razumevanja posledica takvog delovanja po živi svet i buduće naraštaje, dovelo do ivice nestajanja milione biljnih i životinjskih vrsta, pa i samog čoveka. https://www.un.org/sg/en/content/sg/statement/2018-09-10/secretary-generals-remarks-climate-change-delivered

Klimatske promene se dešavaju, svako od nas mora da preuzme odgovornost, kako bismo promenili kurs i spasili planetu, naš zajednički dom, dok je to još uvek moguće. https://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/

 

Činjenice

 • Planeta je zatrpana smećem za koje nemamo adekvatno globalno rešenje.
 • Čiste pijaće vode je sve manje.
 • Ekstrakcija i sagorevanje fosilnog goriva emituje u atmosferu ugljen dioksid, a ta emisija izaziva efekat staklene bašte. Alternativa u punom obimu nije primenjena i za to ne postoji konsenzus nacionalnih elita.
 • Biljni i životinjski svet svakodnevno izumire na svim kontinentima.
 • Šume emituju kiseonik, ali se bespoštedno seku zbog privrednih aktivnosti i konstantnog povećanja potrebe za hranom, pre svega životinjskog porekla na globalnom nivou.
 • Srbija je među najslabije pošumljenim zemljama u Evropi, a njeni najveći gradovi su posledično među najzagađenijim gradovima na svetu.
 • Netranspareni zakoni i nedovoljna kontrolna uloga institucija u Srbiji doveli su do nejasnog stanja kod upravljanja i raspolaganja šumskim dobrom u većini zaštićenih prirodnih područja.

Prognoze

Efekti klime i ekoloških poremećaja koje sada doživljavamo nisu ništa u poređenju sa onim što bi moglo zadesiti planetu u narednih nekoliko decenija. Katastrofalne posledice po prirodu i čoveka mogu se izbeći jedino pod uslovom da se klimatska i ekološka svest pojedinca značajno unapredi kako bi se predstojeća opasnost rešila na vreme:

 • Gubitak biološke raznolikosti
 • Podizanje nivoa mora
 • Dezertifikacija
 • Šumski požari
 • Nedostatak vode
 • Propadanje useva
 • Ekstremni vremenski uslovi

Kombinovani rezultat tih destabilišućih događaja, prema određenim projekcijama biće:

 • Milioni raseljenih
 • Bolest
 • Povećani rizik od ratova i sukoba
 • Negativan uticaj na ljudska prava

Plava planeta se bori za život. Pomozi joj ili zauvek ćuti.

Postulati očuvanja planete i biodiverziteta na svim meridijanima i kontinentima su sledeći:

 • Zaustaviti štetu koju nanosimo prirodi i proces koji vodi druge vrste ka izumiranju.
 • Započeti sa merama za poboljšavanje apsorpcije ugljenika, istovremeno smanjujući njegovu emisiju.
 • Preusmeriti se na alternativne izvore energije i stimulisati građane za uključivanje u zaštitui životne sredine, na primer ulažući u promociju i kupovinu solarnih panela.
 • Rešiti problem plastičnog otpada integrativnim rešenjem za reciklažu i smanjenjem upotrebe plastičnih masa.
 • Pozabaviti se pitanjima zaštite čiste pijaće vode i povećanjem šumskog fonda.

 

MISIJA

Borba za šume, reke i zdravu životnu sredinu

Čist vazduh i čista voda su preduslov zdravog i kvalitetnog života, što je pravo garantovano svakom čoveku, u Srbiji i Ustavom. Ipak, budućnost je neizvesna, a to pravo neće biti moguće ostvariti ukoliko ubrzo ne promenimo kurs i ne osvestimo svoje neracionalno i štetno delovanje po okolinu u kojoj živimo.

Čovek naime ima mogućnost da se u životnoj sredini ponaša kao virus koji razara svoje stanište (ta destruktivnost je uzrok nemerljive štete zbog koje čovečanstvo može biti uništeno u nakoliko narednih decenija) ili kao božanska čestica koja kreira svoje okruženje kroz harmoniju i lepotu. Destruktivno delovanje uzima primat, a u takvim okolnostima, budućnost planete je neizvesna, kao i opstanak čovečanstva.

Budućnost je u stavaranju, a preduslov za opstanak je osvešćeni pojedinac koji razume mehanizme kojima može da uruši ili obnovi ekosisteme na Zemlji. Naša misija je osvešćivanje i povezivanje tih pojedinaca kako bismo stvorili kritičnu masu koja ima znanje, volju i moć da menja bilo koju jasno detektovanu anomaliju u sistemu sa jasnim fokusom na ključne probleme, bez isticanja razlika između pojedinaca i bez uticaja političkih ili nacionalnih elita. Naše je da uradimo sve što možemo da pokušamo da sačuvamo planetu od uništenja za nas same i za generacije koje dolaze posle nas.

Za to nam je neophodna Vaša pomoć.

 

STRATEGIJA

Održivi razvoj, definicija koja u svojoj osnovi predstavlja ekstremno čuvanje resursa i životne sredine (nasuprot surovom rabljenju resursa za koji se u teoriji smatra da predstavlja progres, kao i zaštiti i čuvanju koji po toj definiciji predstavljaju organski i kontrolisan razvoj), ostvaruje se jedino kroz promene u kulturološkom obrascu ponašanja lokalne zajednice i pojedinca koji potom utiču na svoje političke elite.

Ekološki standardi i ljudska prava i slobode neodvojivi su jedno od drugog, jer samo osvešćeni i slobodni građanin može delovati kao ekološki aktivista, te je ekološka svest osnova demokratizacije svakog društva. Time se osigurava umerena i racionalna upotreba prirodnih resursa i očuvanje, zaštita i poboljšanje kvaliteta životne sredine. Preduslov postizanja globalne održivosti je  građanski aktivizam, radi razrešavanja logike neminovnosti konflikta ekologije i ekonomije na globalnom nivou. 

Zadatak pred nama je da napravimo ODRŽIVI SISTEM  pre nego se dogode  promene koje će označiti TAČKU sa koje više nema povratka (POINT OF NO RETOURN). A to je SAD!!!

Ako se ODMAH ne pozabavimo uzrocima klimatskih promena, postoji realna šansa da ćemo uništiti planetu na kojoj živimo i ugroziti opstanak čovečanstva, jer klimatske promene predstavljaju realnu pretnju, sudeći između ostalog i po najtoplijoj jeseni u prethodnih 100 godina na Balkanu.

Naša strategija je: Budi deo rešenja, a ne uzrok problema!

 

DETALJNO

Zahvaljujući čovečanstvu koje se, pored svih komparativnih prednosti u odnosu na druge stanovnike planete ponaša iracionalno, gotovo kao virus koji domaćina na kojem boravi uništava svojim prisustvom, naša plava planeta se bori za život. Spisak ekocida je iz dana u dan sve duži, a pasivnost konzumenata socijalnih medija koji prate ta dešavanja sa osećajem nemoći ne čini da ekocid prestane ili se umanji te globalnom ekosistemu već neko vreme preti opasnost od urušavanja.

Uz pomoć tehnologije, informacije su dostupne na klik, ali ih prati šum preglomaznosti i neproverenih i netačnih informacija, te je nepoverenje u realnu opasnost koju predstavljamo svojim neracionalnim delovanjem prisutno. Ipak, u kratkom roku pojedinac može da se informiše o ubijanju kitova i delfina u Japanu, paljenju amazonskih šuma u Brazilu i uništavanju staništa divljih životinja u Indiji ili da gleda potresne slike lokalnog stanovništva kome se otima zemlja i pravo na život u cilju eksploatacije resursa na gotovo svakom kontinentu, pre svega izazivanjem sukoba i ratnih razaranja kako bi se zaštitili interesi pre svega krupnog kapitala, delovanjem lokalnih političkih elita u njegovom interesu.

Lakše nego ikada, a opet na izgled bez realne mogućnosti da nešto spreči ili promeni, savremeni čovek uz pomoć sveprisutne tehnologije može da sagleda realno stanje. Ipak, taj pojedinac nema vere u sopstvenu moć jer ga je njegovo delovanje u virtuelnom svetu gde je tragao za instant zadovoljstvima učinilo nesposobnim za delovanje u realnom životu, za borbu i sadejstvo sa kreacijom, te je tako lako amputiran iz svih struktura moći i odlučivanja. On je najveća žrtva svoje nezainteresovanosti (po sopstvenom mišljenju nizašta kriv) i najviše će ispaštati kada bespoštedna borba za resurse postepeno preuzme ono na čemu počiva njegov materijalni boljitak. Pasivni konzumerizam potpomognut težnjama korporacija i pohlepom pojedinaca uzrok je zla koje preti da uništi naše jedino stanište i sa njim, vazduh koji dišemo, vodu koju pijemo, hranu koju jedemo.

Ovo je dakle vreme kada je neophodno vratiti moć tom čoveku, jer je on jedini alat kojim raspolaže kreacija protiv potpunog uništenja, on je ključ za rešavanje problema opstanka na planeti koju je čovečanstvo ugrozilo svojim neracionalnim delovanjem.

Održivi razvoj, definicija koja u svojoj osnovi predstavlja ekstremno čuvanje resursa i životne sredine (nasuprot surovom rabljenju resursa za koji se u teoriji smatra da predstavlja progres, kao i zaštiti i čuvanju koji po toj definiciji predstavljaju organski i kontrolisan razvoj), ostvaruje se jedino kroz promene u kulturološkom obrascu ponašanja lokalne zajednice i pojedinca koji potom utiču na svoje političke elite.

Ekološki standardi i ljudska prava i slobode neodvojivi su jedno od drugog, jer samo osvešćeni i slobodni građanin može delovati kao ekološki aktivista, te je ekološka svest neminovna osnova demokratizacije svakog društva. Preduslov postizanja globalne održivosti je  građanski aktivizam, ispravno postavljen radi  razrešavanja logike neminovnosti konflikta ekologije i ekonomije na globalnom nivou, čime se hipotetički osigurava umerena i racionalna upotreba prirodnih resursa i očuvanje, zaštita i poboljšanje kvaliteta životne sredine.

Svaki pojedinac je bitan! Zajedno možemo menjati SVE (T).

Ne postoje razlike među nama koje nas sprečiti da delujemo zajedno kada je u pitanju opstanak planete i čovečanstva, postoje samo Prijatelji šume.

Priključite se da zajedno kreiramo.

 

Ciljevi – naše viđenje rešenja na lokalnom i globalnom nivou

Zahtevi za Frušku goru i šume u Srbiji

Hoćemo da sačuvamo naše šume, hoćemo da uživamo u pogledu na gorostasne šumske divove i ne želimo da nam kažu da su „dorasli“ za seču jer to je pola istine, jer je to neistina. Želimo da vidimo zagrljaj lijane i hrasta u njihovoj punoj snazi. Nećemo da čekamo narednih 150 godina da vidimo taj zagrljaj, jer nemamo toliko vremena. Želimo nove šume, pošumljenost koja će obezbediti adekvatan kvalitet vazduha u gradovima u Srbiji, čistu vodu i zdravu životnu sredinu. U tom kontekstu zahtevamo od nadležnih:

 • Izmenu Zakona u kontekstu zabrane komercijalnih seča šume u svim nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima u Srbiji i teže sankcije za prekršioce;
 • Veću transparentnost poslovanja i jače kontrole upravljanja zaštićenim područjima od strane nezavisnih tela, uz obaveznu kontrolu usklađenosti sa propisima EU i rotaciju nadležnih inspektora kako bi se blagovremeno sprečio sukob interesa;
 • Izradu odgovarajućeg modela upravljanja nacionalnim parkovima (uključujući najmanje: optimalan broj i strukturu zaposlenih, bolje mehanizme kontrole planskih dokumenata, transparentnije modele finansiranja, efikasnije kontrole raspodele sredstava i slično);
 • Učešće građanskih inicijativa u Savetima upravljanja u nacionalnim parkovima i rotaciju pojedinaca u tim savetima kako bi se smanjila mogućnost zloupotreba;
 • Zabranu izgradnje MHE u svim nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima, izradu nacionalne strategije za upravljanje vodama;
 • Izradu nacionalne strategije za pošumljavanje i institucionalizovano uključivanje širih slojeva društva u aktivnosti vezane za pošumljavanje i zaštitu životne sredine;
 • Povećanje aktivnosti vezanih za održivi razvoj i zaštitu životne sredine i edukativnih sadržaja o važnosti racionalnog upravljanja resursima u okviru obrazovnog sistema.

 

Građanski Saveti u lokalnoj pokrajinskoj i republičkoj skupštini

Neophodno je konkretnije uključivanje građana u političke aktivnosti formiranjem Saveta koji bi imali mogućnost učestvovanja u donošenju i/ili preispitivanja političkih odluka donetih u prethodnom periodu, u određenim vremenskim intervalima, svakako češće od redovnog izbornog procesa. Mehanizme za to tek treba razviti, tako da se obezbedi ravnopravno i fer učešće građana u preispitivanju donetih odluka, suštinski a ne formalno, redovnim preispitivanjem već donetih odluka i propisa kako bi se utvrdio njihov uticaj i realni efekat. Osim toga, građani moraju da imaju pristup mehanizmima za donošenje odluka, blagovermenom učestvovanjem u radnim grupama i diskusijama vezanim za sve najavljene izmene zakona i regulative od značaja. Izabrani predstavnici građana delovali bi volonterski, a da bi se sprečio bilo kakav sukob interesa, bili bi  podložni i redovnoj rotaciji nakon demokratskog biranja od strane većine predstavnika građanskih inicijativa i predstavnika.

 

Globalno nad-nacionalno savetodavno telo

Smatramo da je neophodno formiranje nad-nacionalnog koordinacionog savetodavnog tela koje bi imalo ingerenciju da se bavi alternativnim metodama proizvodnje ekološki čiste energije i drugim aktivnostima vezanim za održivi razvoj i zaštitu biodiverziteta na globalnom nivou, uz redovnu rotaciju ključnih ljudi u tom telu. Finansiranje bi se vršilo izdvajanjem određenog procenta BDP-a od strane svih uključenih zemalja. Kontrola aktivnosti bila bi vršena redovno, a telo bi odgovaralo nacionalnim savetima uključenih zemalja. Mehanizam za to još uvek nije razvijen.

 

Šuma nije luksuz, ona je potreba, osveženje, izlečenje, radost… Zato čuvajmo i negujmo naše šume zbog nas samih ali i za generacije koje dolaze, da ne bismo ostali zabeleženi kao oni koji su pokidali zapise predaka i uništili pluća planete iz kojih se napajaju vazduhom.