Desetine hiljada vjernika širom Crne Gore stalo u odbranu Mitropolije: Ustala je Crna Gora, ne da svoje svetinje!

0
283
foto jutjub

Širom Crne gore ovih dana u gotovo svim crkvama i hramovima održavaju se molebani i svete liturgije na kojima prisustvuje veliki broj vjernika.

Ogromno nezadovoljstvo i revolt prisutni su kod građana, zbog usvajanja sramnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen glasovima vladajuće partije, te je sve to rezultirao masovnim izlaskom ljudi na ulice svojih gradova. Sa mirnih šetnji čuje se uvijek ista poruka – Ne damo naše svetinje.

Tako je juče u gotovo svim gradovima Crne Gore služen moleban i nakon toga građani su mirnim šetnjama pokazali da neće odustati od odbrane svojih svetinja.

Brojni čitaoci juče su našoj redakciji slali fotografije i video materijal iz svojih gradova.

U nastavku pogledajte kako je to sve juče izgledalo.

Uprkos niskoj temperaturi na sjeveru Crne Gore, Hram u gradiću pod Durmitorom bio je tijesan da primi sve koji su se svojim prisustvom zakleli da će svoje svetinje braniti i odbraniti.

Sa Durmitora je poručeno – sve svetinje na Žabljaku i u Crnoj Gori ne damo.

„Naš saborni hram napravljen je 1862. godine, znači 16 godina prije Berlinskog kongresa. Što znači da je mnogo stariji od današnje Crne Gore“, rekli su ponosni
Durmitorci.

Građani Murina su, takođe, izašli i poslali jasnu poruku – da Đukanoviću neće dozvoliti da im otme svetinje.

Opoziciona opštine Berane, čiji su stanovnici prvi izašli i blokirali put u noći kada se glasalo o anticrkvenom Zakonu o slobodi vjerispovijesti i juče su izašli u mirnu šetnju u znak podrške svoj crkvi.

I Mojkovac je uz svoje sveštenstvo, bez obzira što premijer Marković, koji potiče iz ovog grada na obali Tare, uličarski prijeti mitropolit Amfilohiju.

Protesti i u Andrijevici i Kolašinu

„Oko 200 građana Andrijevice po završetku molebana u crkvi Svetog Arhangela Mihaila na Knjaževcu krenuli su u protestnu šetnju u znak očuvanja vjere i Srpske pravoslavne crkve. Mirnim putem prošetali su kroz malu varošicu i na pola sata blokirali saobraćaj na pješačkim prelazima“, javio je naš čitalac.

Rožaje: Ispred crkve Ružice formiran Odbor za očuvanje svetinja

Pravoslavni vjernici iz Rožaja, okupljeni oko crkve Ružice, sa rožajskim parohom Slobodanom Radojevićem, dali su svesrdnu podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama SPC u Crnoj Gori, u odbrani svetinja.

I jug Crne Gore juče pokazao je juče da su sloga, bratska ljubav i vjera u Boga jedino „oružje“ protiv odnarođene vlasti koja je donijela ovaj zakon o „slobodi vjeroispovijesti“.

U Herceg Novom, Kotoru i Budvi, Baru, Risnu, takođe se okuplja na hiljade vjernika.

U Podgorici svake večeri na molebanu u hramu Hristovog Vakresenja prisustvuje nekoliko hiljada vjernika.

Nikšićani išli do Milove kuće

Nikšić je ptrhodnih dana bio na kratko blokiran nakon što su se građani poslije služenje liturgije upitili prema rodnoj kući Mila Đukanovića. I u gradu pod Trebjesom vjerni narod dostojanstveno i složno stao je u odbranu MCP, manastira Ostrog i mnogih drugih.

Takođe, velika podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi stigla je i iz regiona, Srbije, Republike Srpke…

In4s