O. Momčilo Krivokapić: Bezbožnici žele crkvenu zemlju. Goloruki ćemo se braniti, i pobijediti

0
153

Paroh bokokotorski Momčilo Krivokapić rekao je da će Bog pobijediti. Kako kaže „to ne znači da ćemo da uništavamo nekoga, nego da se nećemo pustiti, a ako treba branićemo se i radiklalnije“

Namjesnik bokokotorski protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić rekao je o Zakonu o slobodi veroispovesti:

Bezbožni Zakon o slobodi vjerospovjesti ne može dati rezultata onome ko njime misli da će uspjeti u otimanju crkava i crkvene imovine u Crnoj Gori. Gdje god se okrenete danas u Crnoj Gori ljudi poste, mole se Bogu, crkve su pune i zato mi dobro znamo da će Bog pobijediti, što ne znači da ćemo da uništavamo nekoga, nego da se nećemo pustiti, a ako treba branićemo se i radikalnije. Neka neko dođe, da ga vidim, da uzme crkvu Svetog Nikole. Milo kaže da nema više, e da vidimo. Zato kada nakon molebana budemo šetali gradom pjevaćemo samo crkvene pjesme, ali ćemo staviti do znanja da ne damo svoje svetinje.

Foto jutjub

„Sve saborske odluke Crkve, koje su na snazi, započele su Duhom Svetim. Crkvom rukovodi Duh Sveti. On je mudrost, u njemu je znanje, u njemu je istina. Istinom ćemo pobijediti. Ovi idu silom koja Boga ne moli, ali ni Bog silu ne voli. Bog je jači od svega. Gospod je rekao „I nebo i zemlja će proći, ali riječ moja neće“ i zato, glavu gore. Znam da su emocije jake, ali nema opuštanja, nećemo ih pustiti. Za sad samo ćemo se moliti Bogu, ali ako treba borićemo se kao naši preci, malo drugačije“, dio je besjede prote Krivokapića, koji je istakao da je bezbožni Zakon demonski pokušaj iza kojeg stoji politika, ali i nešto potpuno prizemno.

Nekome treba crkvena zemlja. Bacili su oko. Sve su drugo rasprodali, upropastili, zadužili se, i sad im treba crkveno. Međutim, o tome neću više nijednu riječ reći. Mirno, bez parola, goloruki ćemo se boriti, kazao je Krivokapić, koji je podsjetio i na Oktobarsku revoluciju, “kada su pokušali sve, ubili na hiljade episkopa, sveštenika i monaha, građana, u namjeri da uvedu ateizam u Rusiji, u kojoj danas pravoslavlje živi pun život“.

„Albanija je zabranila svojevremeno vjeru, postavši tako prva ateistička zemlja na svijetu. Danas tamo cvjeta Pravoslavna crkva. Jedan veliki čovjek, mitrolit Anastasios, uspio je da okupi narod, tako da komunizma tamo kao da nikad nije ni bilo. Mi smo svjedoci svega toga. Onda kada sam ja došao prije 50 godina, govorilo se što će ti Crna Gora tamo sve propada. Kao što vidite nije“, tvrdi otac Momčilo Krivokapić.

IN4S