Kako je Exit lažirao pošumljavanje Fruške gore i osramotio se za medalju

0
1097

Ostaće zabeleženo kako je Exit 23. novembra 2019. zamalo prevario celokupnu javnost i negde zaturio 10.000 sadnica hrasta kitnjaka.

Exit je uhvaćen u laži o sadnji mladica hrasta na Fruškoj gori, i time je otkrivena mnogo strašnija pozadina. Pompezno najavljujući da će zasaditi „milion stabala u stvaranju novih pluća Srbije“ u akciji sa simboličnim nazivom „Zelena Я:Evolucija“, pali su na prvoj stepenici. Majstori marketinga su obmanjivanjem javnosti u pogledu obima akcije i broja posađenih sadnica hrasta postigli veoma loš efekat.

Samo nekoliko dana nakon njihove akcije, aktivisti Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ su obišli sve lokacije, snimili ih sa zemlje i iz vazduha i na terenu pokazali da su Exit fondacije višestruko lagali. Prevareni su studenti Šumarskog fakulteta, koji su volontirali u akciji i celokupna javnost Srbije. U ovom trenutku nije poznato da li je sa ovim upoznata delegacija EU u Srbiji, koja je u okviru  projekta Natura 2000 finansirala akciju.

– Zašto im je bilo važno da kažu da je tog dana na Fruškoj gori zasađeno 13.000 sadnica hrasta? A nije toliko zasađeno. Ni teorijski, ni praktično, ni na osnovu mišljenja šumarskih inžinjera, ni na osnovu mišljenja šumarskih tehničara kojima je sadnja posao! A ni na osnovu Šumskih osnova gazdovanja šumama Nacionalnog parka – napisala je Dragana Arsić iz Udruženja „Odbranimo šume Fruške gore“.

Kad se zagrebe ispod površine, stvari postaju jasnije. Stručnjaci iz Exita ne shvataju da problemi Fruške gore nisu marketinški, te da se ne mogu ni rešavati marketingom. Na kraju, ispostavilo se da Exit nema kadrovske, stručne, a nakon svega ni moralne kapacitete za ozbiljniji pristup zaštiti živog sveta oko nas.

Slično je i sa Fondacijom Novi Sad 2021 i njihovim projektom „Buđenje Fruške gore„, koji su uradili u saradnji sa Pokrajinskom Vladom. Danas se pokazalo da je to bio takođe marketinški trik, i da su sakrili legalne deponije, opustošene padine i zatrovane vode.

Pogledajte snimak lokacije koju je Exit „pošumljavao“, a koji su snimili aktivisti Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore.

Vrdnik – Morintovo 16f

Ovo je lokacija na kojoj su vredno radili studenti šumarskog fakulteta. Teren nije bio pripremljen za sadnju kako je to trebalo da bude. Šikare su raščišćene na način da je samo površinski posečeno agresivno rastinje, a njihov koren je ostao. Zasađene mladice hrasta će voditi tešku borbu da opstanu u ovim uslovima.

Posted by Pokret Odbranimo šume Fruške gore on Петак, 13. децембар 2019.

Već duže vreme Exit, koji se sastoji od nekoliko povezanih privatnih firmi, udruženja i fondacija, funkcioniše kao jedinica za specijalne operacije u marketingu pri Srpskoj naprednoj stranci (Kao i njihova vanbračna ćerka – Fondacija Novi Sad 2021). Exit za 19 godina postojanja nije uspeo da postane profitabilan, ali otkako su se zbližili sa Vučićevim naprednjacima, krenulo im je baš dobro. Nema neizvesnosti, nema više hapšenja zbog sumnji u finansijske pronevere. Vrata državnih fondova su za mrežu njihovih firmi i udruženja otvorena, iz budžeta grada Novog Sada dobijaju više nego iko ikad, iz vojvođanskog i republičkog budžeta takođe.

Ono što je zajedničko Exitu, Fondaciji Novi Sad 2021, Pokrajinskoj Vladi i rukovodstvu Nacionalnog parka Fruška gora:

 • Ekskluzivan i sumnjiv pritup/raspolaganje javnim fondovima
 • Marketinški pristup problemima
 • Finansijska zavisnost od Srpske napredne stranke
 • Netransparentni tokovi novca
 • Štetan ili uglavnom beskoristan uticaj na živi svet Fruške gore

Ali ova čudna simbioza nije jednostrana. Kad se naprednjaci nađu u škripcu, Exit mašinerija stupa u dejstvo i proverenim marketinškim metodama ulepšava sliku jadne stvarnosti.

Ovaj put Exit se našao ulozi spasilaca ugleda partijskog rukovodstva u Nacionalnom parku Fruška gora, koje se našlo na udaru kritika zbog bezočne seče šume na jedinoj planini u Vojvodini. Ukratko, rukovodstvo  je sumnjivim firmama izdavalo dozvole za seču šuma bez ikakve zbog čega su brojne padine Fruške gore ostale samo goleti. Biljni i životinjski svet je takvim poslovanjem je doveden na ivicu opstanka.

I onda, niotkuda, pojavljuje se Exit u ulozi spasioca. Razapeto i frustrirano rukovodstvo Nacionalnog parka Fruška gora, koje je do juče učestvovalo u pustošenju fruškogorskih šuma, preko noći postaje najpouzdaniji partner Exit fondacije.

Pogledajte video sa druge lokacije.

Vrdnik – Morintovo 3b

Na ovoj padini je samonikli hrast koji je iznikao u procesu tzv. prirodne obnove šuma Fruške gore, a koja je stručni i krunski argument za opravdavanje tzv. završnih seča u zaštićenom području prirode! Puno je ovakvih golih padina po Fruškoj gori, koje su nažalost dokaz da se prirodna obnova teško dešava, jer mladice hrasta gube bitku sa invazivnim rastinjem kao što je kupinjak. I mi na kraju imamo šikare koje nikada nisu postale prirodno obnovljene šume, već trajno degradirane šume.E sad, pošto je ovde bilo Exit pošumljavanje, umetanjem sadnica u guste samonikle, nadamo se da će JPNPFG ovo posebno negovati kako bi u proleće bilo prikazano kako je pošumljavanje uspelo! Imajte ovo u vidu! Ali kako god…

Posted by Pokret Odbranimo šume Fruške gore on Петак, 13. децембар 2019.

Deo uprave Nacionalnog parka Fruška gora ovo radi legalno, putem cenovnika „po deblu“, objavljenog na sajtu preduzeća. Drugi deo radi ilegalno, uz naknadu dopuštajući ilegalnu seču. Treći deo radi polu-legalno, dodeljujući pravo na „tehničku seču“, što je drugi izraz za pustošenje, favorizovanim firmama.

Šta se zapravo desilo?

 1. Exit fondacija je saopštila da je 23. novembra 2019. godine zasađeno 13.000 sadnica hrasta kitnjaka.
 2. Akcija se odvijala na lokacijama gde su do 2018. godine bile zrele i ekološki i biološki vredne šume hrasta, bukve i lipe, starosti oko 90 godina.
 3. Prošle godine, uz asistenciju insajdera iz rukovodstva Nacionalnog parka, na dve lokacije isečeno je 696 zdravih stabala.
 4. Uprava Nacionalnog parka se udružuje sa Exitom u akciji sadnje mladica koje će za 90 godina postati šuma.
 5. Nacionalni park nije pripremio teren, tj. nisu uklonjene šikare kako bi sadnice dobile priliku za opstanak
 6. Exit fondacija donela oko 3.000 od obećanih 13.000 sadnica
 7. Studenti Šumarskog fakulteta vredno radili i zasadili sve donete sadnice
 8. Exit fondacija objavila lažirane izveštaje uz slike dece kako sade mladice
 9. Aktivisti pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ 12. decembra 2019. sačinili obimnu fotodokumentaciju (sa zemlje i iz vazduha) i videli da nedostaje oko 10.000 sadnica
 10. Exit fondacija zapretila pokretu „Odbranimo šume Fruške gore“ „pravnim procesuiranjem“
 11. Update 19. decembar 2019: Exit fondacija zapretila Luftici tužbom

Pogledajte još 2 snimka.

Da bi živi svet na Fruškoj gori opstao potrebno je pod hitno zaustaviti seču šuma. Tu nikakav marketing ne može da pomogne bez jasnih mera. Dotad, ostaće zabeleženo kako je Exit 23. novembra 2019. zamalo prevario celokupnu javnost i negde zaturio 10.000 sadnica hrasta kitnjaka.

Izvor: luftika.rs