Ponavlja li se jugoslovenski recept? Hoće li Rusija malo po malo proći kao Srbija?

0
431

„Insistiranje Rusije na poštovanju Minskog sporazuma moglo bi da svedoči da je Moskva zainteresovana za rešenje konflikta u Donbasu po Dejtonskom scenariju.“

Ovo piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List piše da nakon potpisivanja sporazuma, BiH funkcioniše po principu konsenzusa: sve ključne odluke za zemlju donose se uz saglasnost obe strane, čime je, kako navodi, „Republika Srpska faktički dobila pravo veta ne samo na formiranje rukovodećih organa Bosne, već i na utvrđivanje spoljnopolitičkih prioriteta“.

„Na primer, na ulazak u EU ili NATO. A pošto se Republika Srpska orijentiše pre svega na Srbiju, a u poslednje vreme sve više na Moskvu, ulazak Bosne u NATO je apsolutno nerealan. U svakom slučaju, dok Beograd ili Moskva ne promene svoju poziciju u odnosu na Alijansu“, ocenjuje Komersant u tekstu pod nazivom „Scenario za Donbas“.

Dnevnik navodi da ruskovodstvo Republike Srpske ima još jednu polugu pritiska i na centralnu vlast i na međunarodnu zajednicu.

„Svi njihovi pokušaji da pojačaju funkcionalnost BiH nailaze na oštro protivljenje Republike Srpske. I upozoravaju: pri pokušaju da se izmeni Dejtonska formula održaćemo referendum o nezavisnosti i pripajanju Srbiji“, navodi list.

Komersant ocenjuje da je Dejtonski scenario za Donbas, u kontekstu spora predsednika Rusije i Ukrajine da li je u Donbasu moguće ponavljanje tragedije u Srebrenici, „sa tačke gledišta Moskve najverovatnije bio idealnim“.

„Za Ukrajinu – teško. Ali, 1995. godine vlasti u Sarajevu malo ko je pitao da li im se dopada dejtonska formula. Glavno je bilo postizanje mira. Čak i da po cenu da ta zemlja i četvrt veka kasnije bude nefunkcionalna“, dodaje Komersant.

AFP PHOTO / GENYA SAVILOV

Intermagazin