Šojgu: ’Dok je Rusije, biće i besplatne obuke za srpske pilote‘

0
94

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski otkriva za Sputnjik poruku koju je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu poslao srpskim pilotima. „To je velika stvar, to vam niko drugi na Zapadu ne daje“, naglasio je Lazanski

Predsednik Srbije je uoči puta u Soči najavio dodatne reforme Vojske Srbije i rekao je da će Srbija stati sa kupovinom oružja i na pametan način razvijati kompletan sistem odbrane.

Lazanski objašnjava da to ne znači da ćemo u potpunosti stopirati nabavku oružja, nego da ćemo u drugačijem smislu akcenat staviti na razvoj i reformu vojske.

„Postoje različite etape u razvitku i reformisanju vojske. Nekad date naglasak na kupovinu novih borbenih sistema, a posle toga date naglasak na povećanje plata. Mi smo u protekle tri-četiri godine išli za nabavkom novih borbenih sistema — nabavili smo helikoptere, avione, delove PVO, nabavljamo i dalje. Sad je verovatno taj ciklus završen i idemo malo na povećanje plata ljudi u Oružanim snagama, ali nećemo se zaustaviti potpuno (ni u nabavci oružja). Možda neće ići tim jakim tempom i tako krupnim sistemima, ali stavićemo naglasak na neke druge stvari“, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, vojno-tehnička saradnja između Rusije i Srbije će se nastaviti.

„Ne zaboravimo da Rusija daje besplatnu obuku za pilote naših nadzvučnih aviona. Ruski ministar odbrane Šojgu je rekao: ’Dok je Rusije, biće i besplatne obuke za srpske pilote‘. To je velika stvar, to vam niko drugi na Zapadu ne daje“, naglasio je Lazanski.

Postoji plan i da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujući i složenije borbene sisteme.

Intermagazin