SAD „bi bile zahvalne“ ako bi Srbija „usporila“ sa aktivnostima povlačenja priznanja samoproglašenog Кosova

0
187

Ambasador SAD u Srbiji Godfri je saopštio ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću da Amerika želi da on uspori sa aktivnostima povlačenja priznanja Kosova.

 

„Pričali smo malo i oko Кosova, njih naravno uvek interesuje da li ćemo i dalje da radimo na povlačenju priznanja“, rekao je Dačić Tanjugu posle sastanka sa Godfrijem.

Na konstataciju da se američki ambasador odmah zainteresovao za kampanju koju vodi Srbija, Dačić objašnjava da je Godfri to kazao diplomatski – „da bi oni bili zahvalni ukoliko bi mi imali više razumevanja za to i da malo usporimo sa tim akcijama„.

„Rekao sam da mi imamo razumevanja i da imamo u vidu to da su svi oni nezadovoljni, jer bi bilo 30 zemalja koje su povukle priznanje Кosova. Danas je veoma teško da nađete neku zemlju koja će sada da prizna Кosovo, jer se situacija u međunarodnoj zajednici promenila“, rekao je Dačić.

Ministar je naveo da to nije glavna stvar, već da Srbija želi da kaže da se ne može doći bez nje do kompromisa.

„Ne dolazi u obzir da mi prestanemo sa kampanjom, a da oni vode kampanju za priznanje uključujući i zemlje Кvinte, ali razgovor je bio veoma korektan, nama je u interesu da nađemo zajednički interes sa SAD i da imamo korektne odnose zato što bi to bilo u interesu naših srpskih i državnih interesa“, rekao je Dačić.

Zaključio je da je pronalaženje mirnog rešenja uz saglasnost velikih sila svakako dobra osnova za bolju budućnost Srbije.

Tanjug