Moskva ima nameru da povećava broj članica OKBA

0
110

Moskva teži da poveća krug prijatelja zemalja OKBA-a, rekao je Vladimir Putin na samitu organizacije u Biškeku.

Predsednik je podsetio i da je Rusija prošle godine odobrila paket dokumenata koji otvaraju mogućnost davanja statusa posmatrača ili partnera ODKB-a.

„Nakon što svi članovi organizacije ratifikuju te dokumente, možemo započeti sadržajni dijalog sa državama koje iskazuju interes i spremnost za uspostavljanje bliskih kontakata“, dodao je predsednik, prenose RIA Novosti.

Sednicom predsedava predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov. Pored predsednika Putina, učestvuju premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev i predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon.

Na dnevnom redu su pitanja jačanja Tadžikistansko-avganistanske granice, interakcija sa UN-om na sprovođenju globalne strategije za borbu protiv terorizma i koordinacija spoljnopolitičkih aktivnosti država članica ODKB-a i drugih.

Učesnici će takođe razgovarati o razvoju vojnog potencijala organizacije, poboljšanju mehanizama za suzbijanje izazova i pretnji, uključujući oblast bezbednosti informacija, i proslavi 75. godišnjice Pobede nad fašizmom.

Srbija ima status posmatrača.

vostok.rs