Šta je pozadina afere sa „ruskim špijunom“?

0
597

Navodna afera sa „ruskim špijunom“, bez sumnje je udar elemenata NATO struktura na državu Srbiju i pokušaj njene destabilizacije.

Ovo je za Sputnjik izjavio politikolog Aleksandar Pavić, koji ocenjuje da je najverovatnije neposredni okidač za sve bila poslednja zajednička vojna vežba sa Rusijom:

NATO konsterniran zbog S-400

„Za potrebe te vežbe je ruski PVO sistem S-400 iznenada osvanuo u Srbiji, izazivajući konsternaciju ključnih NATO centara. Dovoljno je samo videti ko je prvobitno objavio senzacionalni video, da znamo s kim imamo posla. Reč je o bugarskom novinaru Hristu Grozevu, inače saradniku britanskog portala ’Belingket‘, specijalizovanog za širenje antiruske i pro-NATO propagande, između ostalog i laži o ruskom učešću u rušenju malezijskog aviona iznad Ukrajine 2014 i navodnom trovanju Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj 2018. godine.“

 

Tesno povezani sa NATO-om

Osnivač „Belingketa“ je, navodi Pavić, Eliot Higins, inače višegodišnji saradnik Atlantskog saveta — tink-tenka tesno povezanog sa NATO-om:

„On se prethodno ’proslavio‘ kao bloger koji je raskrinkao navodnu upotrebu hemijskog oružja sirijske vojske u Guti 2013, što je trebalo da posluži kao okidač za američku vojnu intervenciju u toj zemlji. Kasnije je Higinsovo izveštavanje razobličio, između ostalih, poznati američki istraživački novinar Simor Herš, kao i grupa naučnika sa Masačusetskog instituta za tehnologiju, od kojih je jedan javno rekao da Higins „nema pojma o čemu priča“.

Sputnik