SAD će Turskoj uvesti sankcije ako se ne odrekne S-400!

0
350

KONGRES Sjedinjenih Država preti Turskoj sankcijama za kupovinu ruskih zenitnih raketnih sistema S-400.

Robert O`Brajen, savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, izjavio je da će predsednik SAD upravo sa tom namerom-pretnjom američkog parlamenta suočiti turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana. Dodatno je otkrio:

„Ako se Turska ne oslobodi S-400, verovatno će uslediti sankcije u skladu sa Zakonom (CAATSA) o suprotstavlјanju protivnicima SAD pomoću sankcija. predstavnici obe stranke će u velikoj većini glasati za sankcije protiv Turske. Mi smo na to već nedvosmisleno ukazivali predsedniku Erdoganu i upozoravali ga da u NATO nema mesta za S-400 niti za značajnije kupovine ruskog naoružanja“.

S-400 „Trijumf“ otkriva avione i rakete na rastojanjima do 600 kilometara, a uništava ih već kad se primaknu na 400 kilometara.

O`Brajen je, inače, u istom televizijskom intervjuu rekao i da SAD nemaju nameru da Ukrajini večito pružaju vojnu pomoć.

Obustavlјanje vojne pomoći Kijevu vezao je za očekivanje da će Rusija i Ukrajina normalizovati odnose i da će među njima biti zaklјučen „mirovni sporazum“.

Ovo sa obustavlјanjem vojne podrške Ukrajini ne izgleda previše realno.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, pre dva dana je otkrio da je Ukrajina američki „višegodišnji projekat“.

A Vašington od takvih svojih projekata ne odustaje dobrovolјno.

Intermagazin