Vilijam Malinson: Zašto sada NATO ne bombarduje Madrid 78 dana?

0
505

Bivši britanski diplomata Vilijam Malinson kaže za RT da je najveći problem u vezi sa katalonskom krizom „ogromna veličina EU“, kao i globalizacija, koji dovode do „laganog uništenja nacionalnih država“.

Malinson je zatim povukao paralele između onoga što se sad dešava u Španiji i NATO bombardovanja Jugoslavije i Beograda. Prema njegovim rečima, umanjivanje značaja nacionalnih država dovodi do iritacije manjih delova.

“Zašto NATO ne bombarduje Madrid 78 dana? Situacija je slična na mnogo nivoa” – kaže Malinson.

– U stvari, Kosovo je još više deo Srbije nego što je Katalonija deo Španije. Setimo se da su male delove Španije u celinu spojili Ferdinand i Izabela u srednjem veku. Setimo se da je Španija jedinstvena država, ali i da je konglomerat. Moramo se setiti ovog opasnog domino-efekta. To će još više nahraniti bes u Baskiji. Isto se odnosi i na Valonce u Belgiji, a Škotsku da i ne spominjem – kaže Malinson.

Niski standardi EU

Malo je kasno za EU da se seti međunarodnog prava na svojim zapadnim granicama, kada je ignorisala to isto pravo na istočnim granicama, rekao je za RT stručnjak za međunarodne odnose Marko Gašić.

Gašić kaže da je odluka Kosova o samoproglašenoj nezavisnosti priznata jer Kosovo nije članica EU.

– Neki kažu da EU ima dvostruka merila kada je reč o ovoj temi. Ja bih samo rekao da EU ima jako niske standarde u vezi ovog pitanja, kada je reč o međunarodnom pravu i njegovoj doslednosti u pridržavanju međunarodnog prava. Jer, EU je protiv katalonske secesije, a podržala je odvajanje Kosova od Srbije – kaže Gašić za RT na engleskom jeziku.

Prema njegovom mišljenju, reč je o „očigledno šizofrenoj poziciji EU“.

– Dok su se protivili referendumu u Španiji, oni su uporno organizovali referendume u Jugoslaviji. U Jugoslaviji su govorili da nije važno šta kaže Ustav; u Španiji kažu da je Ustav važan. U Jugoslaviji su govorili: „Imate dve sedmice da odlučite da li želite nezavisnost od Jugoslavije, a mi ćemo o tome odlučivati u roku od sedam dana“. To se sve dešavalo 1992. godine – kaže Gašić.

Evropa nije naučila lekcije iz SFRJ

On kaže da ne veruje da je EU naučila lekcije iz SFRJ, jer „nikada nije priznala greške“.

– Mislim da bi se EU ponašala na potpuno isti način i danas, jer Kosovo nije područje koja pripada tom klubu, ono nije u klubu bogataša kao što je Španija – napominje Gašić.

On kaže da bi se Evropska unija trebala protiviti secesiji i u Španiji i u Srbiji, jer je jedino to moguće prema Helsinškoj povelji i Povelji Ujedinjenih naroda. (RT)

Sputnik