Mogerinijeva za prijem Srbije u EU – inače moguć rat i u Evropi!

0
367

Ukoliko Evropska unija hitno, u najkraćem mogućem roku ne primi Srbiju u punopravno članstvo, postoji opasnost da vrlo brzo izbije novi, veliki rat na Balkanu, ali i u celoj Evropi!

Ovo dramatično upozorenje stiže od Federike Mogerini, odlazeće šefice evropske diplomatije, koja kaže da Brisel mora što pre da stabilizuje i ujedini čitav kontinent uvođenjem Zapadnog Balkana u EU. Prema njenim rečima, Evropa će biti ozbiljna globalna sila samo ukoliko do kraja završi posao ujedinjenja i ako predupredi sve bezbednosne rizike tako da se rat nikada više ne dogodi na našem kontinentu.

Važni koraci

Mogerenijeva ističe da je poslednjih godina bilo važnih koraka u tom pravcu, ali da se rad mora nastaviti još jače i brže.

– Kako bismo učinili rat na našem kontinentu nemogućim, potrebno je da potpuno ujedinimo Evropu uvodeći Balkan u EU. Evropa će biti jaka globalna sila samo ukoliko završi posao na stabilizaciji sopstvenog kontinenta i ako učini da se rat više nikad ne dogodi u Evropi. To će se postići jedino ako se kontinent ujedini, odnosno ako i Zapadni Balkan postane deo Unije. Poslednjih godina imali smo značajne korake, počev od sporazuma Grčke i Severne Makedonije, a važan napredak je i pored teških prepreka postignut u dijalogu Beograda i Prištine – naglasila je Mogerinijeva u svom govoru ‘Uloga EU kao globalnog igrača’, koji je održala na Univerzitetu Oksford.

Komentarišući ove navode, istoričar i analitičar Nemanja Starović kaže da se ova izjava Mogerenijeve samo nadovezuje na otužni trend ‘kasnog paljenja’.

– Taj trend podrazumeva da evropski zvaničnici tek nakon što im se završi mandat naprasno steknu hrabrost koja im je nedostajala dok su bili u poziciji da nešto učine. Bilo bi korisnije da, umesto već izanđalih fraza, Mogerenijeva pošteno prizna da se proces proširenja EU nalazi u ozbiljnoj krizi i da bi balkanskim narodima bilo bolje da se oslone jedni na druge. Ako zaista žele dobro ljudima na ovim prostorima, političari iz Brisela bi, umesto nerealnih obećanja o brzom prijemu u EU, mogli regionu ponuditi realistično partnerstvo kroz koje bi i Srbija i druge zemlje ubrzale ekonomski razvoj – naglašava Starović.

Prazna obećanja

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da smo ovakve izjave imali prilike da čujemo od više zvaničnika EU u proteklih dvadesetak godina.

– Više je nego jasno da se one koriste u sklopu evropske politike takozvanih štapa i šargarepe. U okviru te politike Srbiji se stalno daju neobavezujuća obećanja ulaska u EU pod uslovom da pristane na dobro poznate političke ucene, prvenstveno u vezi sa KiM – zaključuje Vukoičićeva.

Intermagazin