Ratni veterani najavljuju protest ispred Skupštine: „Bili smo na braniku Otadžbine“ – gde smo sada?

0
920

Policijskoj upravo Stari grad u Beogradu podnet je zahtev za odobrenje okupljanja ratnih veterana Srbije u subotu 5. oktobra sa početkom u 12 časova ispred Skupštine.

Podnosilac zahteva je veteran Nenad Stanić učesnik ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji.

Na osnovu zakona o javnom okupljanju, radi izražavanja svojih mišljenja, stavova i zahteva u vezi ugroženih i uskraćenih ljudskih prava, mirno i slobodno, u subotu 05.10. 2019. godine, u 12:00 časova, na platou ispred Narodne Skupštine Republike Srbije, vojni i policijski ratni veterani, ratni invalidi, porodice poginulih boraca, skupiće se samostalno, bez političke ili bilo kakve druge pripadnosti.
Naglašavamo jedinu pripadnost Otadžbini, i narodu za koji smo se u ovim poslednjim ratovima i borili.
Cilj skupa je da se od nadležnih državnih institucija traži hitno rešavanje određenih zahteva koji se tiču cele boračke populacije i višedecenijskih uskraćenih ljudskih prava, ljudskih prava po ugledu na svet i najbližu okolinu.

Zahtevi su sledeći:

1. Predlog nacrta zakona o boračko-invalidskoj zaštiti da se povuče iz procedure, da se ponovi rasprava i da se formira nova radna grupa.
2. Posttraumatski stresni poremećaj – PTSP, i ostale bolesti koje PTSP prouzrokuje, da se apsolutno skine dosadašnje ograničenje od 5. godina za ostvarivanje boračko invalidskih prava.
3. Dan ratnih veterana na Vidovdan da se obeležava kao državni praznik.
4. Borački dodatak za veterane do 60. godine života, a posle 60. godine boračka penzija, bez obzira na materijalni i socijalni status.
5. Nacionalne penzije za sve ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca.
6. Da se formira posebno boračko ministarstvo i da ministar bude dokazani ratni veteran.
7. Da se dokazanim dezerterima ukinu sva boračka prava.

Pošto su učesnici skupa socijalna kategorija građana i nisu u mogućnosti da plaćaju takozvana privatna obezbeđenja, sami će organizovati redarsku službu kojom će rukovoditi Nenad Stanić.
Skup će trajati do ispunjenja zahteva.
Procenjen broj učesnika je oko 100 ljudi. U slučaju bilo kakvih promena obaveštavaćemo nadležnu policijsku upravu i ostale državne organe.”

U Beogradu Dana, 30.09.2019.
Odgovorno lice: Nenad Stanić