Ruski specijalci i u Libiji!

0
479

Ruski specijalci se, kako se izveštava, nalaze na terenu u Libiji – na već prepunom bojnom polju, pored UAE i Turske – podržavajući generala Kalifa Haftara i njegovu dugogodišnju ofanzivu glavnog grada Tripoli od američki podržane Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA).

Bloomberg izveštava o novo-unajmljenim bezbednosnim snagama Haftara:

Više od 100 pspecijalaca iz grupe Vagner na čelu sa Jevgenijem Prigozin, poznatim i kao “Putinov šef kuhinje” zbog ugostiteljskih ugovora u Kremlju, stiglo je u bazu u Libiji u prvoj nedelji septembra kako bi podržali napad generala Kalife Haftara na glavni grad Tripoli , prema rečima libijskih i zapadnih zvaničnika. Svi su zahtevali da ostani anonimni, jer nisu imali dozvolu za razgovor sa novinarima.

Haftarova Narodna armija Libije negirala je da u njenim redovima ima ruskih ili bilo kojih drugih stranih boraca, dok je Putinova kancelarija takođe negirala da zna za ruske specijalce u Libiji.

Trenutno UAE ima najveći broj javnih pripadnika u redovima Kalife Haftara. Oni snabdevaju njegove snage tonama naoružanja i municije, za koje se govori da uključuju i američko naoružanje. UAE se takođe našla pod optužbama da je slala sudanske militante u Libiju da se pridruže redovima LNA.

S druge strane, podržavajući GNA sa sedištem u Tripoliju, Turska je u poslednje vreme pojačala broj dronova i vazdušnu podršku protiv LNA, što je preko leta rezultiralo time da je general Haftar naredio svojim borcima da napadnu sve turske avione ili plovila nakon onoga što je nazvao “turska invazija” na Libiju.

“Ruski komandant specijalaca je takođe potvrdio da su se pripadnici grupe Vagner borili u Libiji i dodao da su neki tamo i ubijeni“, navodi se daljle na Bloomberg-u.

Zanimljivo je da je Libija među retkim mestima na Bliskom Istoku / Severnoj Africi gde se Vašington i Moskva trenutno nalaze na istoj strani, nakon što je Tramp pre nekoliko meseci pružio podršku Haftaru, za kog se takođe dugo spekuliše da je sredstvo CIA-e.

Za Vagnerove specijalce se takođe dugo pričalo da su prisutni u Siriji, gde su Moskva i SAD gotovo ušle u totalni kopneni sukob u proteklih nekoliko godina.

Rusija se opirala naporima američke promene režima i u Libiji i u Siriji, s tim što pva zemlja sada preživljava haos koji je pokrenut svrgavanjem Gadafija 2011. posredstvom intervencije SAD-a i NATO-a.

Webtribune.rs