Željana Radojičić Lukić je dobitnica svetskog priznanja za izuzetan doprinos obrazovanju!

0
545

Učiteljica mioničke Osnovne škole „Milan Rakić“ Željana Radojičić Lukić je dobitnica svetskog priznanja za izuzetan doprinos obrazovanju! Priznanje joj je dodeljeno u Indiji, na Svetskom obrazovnom forumu u Nju Delhiju. Ova globalna nagrada ima cilj da prepozna izuzetne nastavnike iz celog sveta koji daju doprinos svojoj profesiji, a ove godine nagrade su uručene nastavnicima iz 72 zemlje sveta. Ovu globalnu nagradu je uspostavio Alert Knowledge Services iz Indije, koji radi sa školama iz celog sveta na edukaciji direktora škola, nastavnika, bibliotekara i savetnika u obrazovanju.
Alert Knowledge Services iz Indije u srpskoj učiteljici je prepoznao poseban kvalitet i odlučio da je imenuje za prvog, za sada i jedinog, Brend-ambasadora AKS organizacije i ona će biti zadužena i odgovorna za poslednji krug selekcije najboljih nastavnika sa područja Balkana na sledećim takmičenjima ove ugledne svetske organozacije.


Tokom ovogodišnje konferencije na kojoj su dodeljene nagrade organizovana je Panel diskusija pod nazivom „Problemi i izazovi Z-generacije.“ Na ovoj panel diskusiji učiteljica iz iz Srbije je odabrana da bude jedan od 10 panelista iz celog sveta. Željana je tokom disksuije podelila neka od svojih iskustava sa koncepta učenja “Čarobno selo” i naglasila da je ovaj njen koncept upravo u skladu sa potrebama Z-generacije, jer je usmeren na iskustveno učenje i razvoj životnih veština i preduzetništva.Svi panelisti su bili saglasni da imaju potpuno iste probleme u obrazovanju, ali da imaju različite obrazovne resurse. Zato je celokupan zaključak ovog panela bio da se samo razmenom iskustava nastavnika širom sveta, na mestima poput ovog događaja, može lakše oblikovati obrazovanje po meri Z-generacije, kako bismo u budućnosti postigli ozbiljan procenat škola u kojima se obrazuju srećna deca.
Značajno je napomenuti da je Ambasada Republike Srbije u Indiji pružila svu podršku pobednici iz Srbije tokom njenog boravka u Indiji. Osim sto su predstavnici Ambasade bili u najvišim zvanicama samog foruma, Željanu je primio g-din Vladimir Maric, Ambasador Republike Srbije, i ovom prilikom naglasio da nastavnici jesu važni i da ovakvi uspesi pojedinaca daju vetar u ledja onima koji obrazuju budućnost Srbije.
Na marginama ove konferencije nastavnici su podelili isto mišljenje na temu donosioca odluka u njihovim zemljama i složili se da Vlade njihovih zemalja i resorna ministarstva nisu još uvek u dovoljnoj meri prepoznali moć nastavničke profesije i da ih nedovoljno koriste u lobiranju i rešavanju, kako globalnih, tako i regionalnih i nacionalnih problema, poput klimatskih promena, očuvanja planete, ali i čuvanja i promocije nacionalnog identiteta, poput istorije, jezika i kulture. Buduči donosioci odluka, trenutno uče u učionicama nastavnika koji imaju moć, i upravo je to ključ za stvaranje bolje slike sveta u budućnosti. Organizator konferencije je baš zato napomenuo da očekuje оd nagrađjenih nastavnika da pomognu u umrežavanju entuzijasta sveta koji mogu da pokrenu promene važne za budućnost globalnog obrazovanja.
Na pitanje da sa nama podeli svoje impresije o školskom sistemu u Indiji i šta je to što od njih možemo da naučimo, Željana nam je rekla sledeće:
“Tokom boravka u Indiji imala sam priliku da posetim više indijskih škola, kako privatne, tako i državne. Kao sto je Indija zemlja kontrasta, zemlja sjaja, na jednoj, a bede na drugoj strani, tako su i indijske škole u totalnom kontrastu. Privatne škole u Indiji su na vrlo visokom nivou, izuzetno su opremljene, imaju visoko stručan nastavni kadar i ozbiljno rade na razvoju i unapređenju obrazovnih programa usmerenih na životne veštine i iskustveno učenju koje odgovara potrebama sadašnjih i budućih generacija. S druge strane, indijske državne škole su opterećene manjkom prostora, skrominijom opremljenošću, velikim brojem učenika i slabijim rezultatima rada. Ono što povezuje i privatne i državne škole u Indiji je činjenica da je i jednima i drugima u fokusu jačanje moralnih vrednosti njihovih učenika i to je ono na čemu škole u Srbiji moraju da se fokusiraju u budućnosti. Bez moralnih vrednosti nema kvalitetnih naraštaja koje mogu da u budućnosti preuzmu odgovornost za svoju zemlju, njenu kulturu, istoriju, jezik i tradiciju. Bez morala nema opstanka nijednog naroda.“

Željana Radojičić Lukić
Varkey Foundation Ambassador

Founder of ANN_EX_YU Association – Best Teacher EX_YU AWARD
Founder of A Magical Intercultural Friendship Network
Founder of Creative Magic – Children’s International Festival
Founder and author Magic Village

AKS Awards
Saint Sava Award
Global Teacher Prize Finalist
The Best Serbian Educator Award

Web: CREATIVE MAGIC
Web: KREATIVNA CAROLIJA