U Hong Kongu razvijene američke zastave – čudi li to nekoga?

0
173

Grupa demonstranata u Hong Kongu podigla je američke zastave i pozvala američkog predsednika Donalda Trampa da ih “oslobodi” od kontrole Pekinga, piše The Independent.

Uz to, prema listu, aktivisti su pevali američku himnu, predali peticije američkom konzulatu i pokazivali plakate kojima su tražili takozvane „demokratske slobode“.

Stotine, prema zapadnim izvorima hiljade demonstranata u Hong Kongu, mahalo je američkim zastavama, pozivajući američkog predsednika Donalda Trampa da “oslobodi” ovaj grad koji je pod kineskom kontrolom, piše The Independent.

Istovremeno, policija u blizini bila je neaktivna, dok su aktivisti pevali američku himnu i pokazivali plakate sa zahtevima za demokratiju.

“Borite se za demokratiju, podržite Hong Kong. Oduprite se Pekingu, slobodni Hong Kong”, uzvikivali su pre nego što su peticiju predali američkom konzulatu.

Ranije je američki ministar odbrane Mark Esper pozvao Kinu da obuzda snage bezbednosti u Hong Kongu. Sličnu izjavu dao je i čelnik Pentagona, kada je gradska policija sprečila protestante da blokiraju pristup aerodromu.

Prošlog meseca je Tramp napomenuo da je Kina, pre sklapanja trgovinskog sporazuma s Vašingtonom, trebalo da na “human način” reši problem u gradu. Američki čelnik istovremeno je proteste nazvao “neredima s kojima se Kina mora suočiti”.

 

U poređenju s protestima proteklih nedelja, tokom kojih je policija koristila gumene metke, vodene topove i suzavac, skupovi koji su se održali u nedelju bili su relativno mirni.

Masovne demonstracije u Hong Kongu počele su zbog predloga zakona o izručenju kriminalaca kontinentalnoj Kini, gde bi im se sudilo. Ipak, prošle nedelje je gradska vlast obećala da će povući inicijativu, ali mnogi demonstranti smatraju da je takav potez beznačajan i prekasan. Zbog toga su takozvani „aktivisti“ proširili popis zahteva i sada traže dodatne „demokratske slobode“.

Mnogi protestanti su obećali da će nastaviti borbu, ali su jučerašnjom peticijom, koju su predstavnici američkog konzulata u Hong Kongu primili, pokazali gde je glavni štab organizatora protesta, što je detalj koji nije promakao ni vladi kineske autonomne regije, ni centralnim vlasima u Pekingu.

Foto tviter

logicno.com