ANA BRNABIĆ HRVATIMA!

0
195

„Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma“, rekla je Ana Brnabić o novom sporu Srbije i Hrvatske.

Ako je jednom režimu prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav „Za dom spremni“ stoji u nekadašnem ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega, onda nijedna protestna diplomatska nota ne može da im promeni mišljenje, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije.

Ona je tako u izjavi srpskim novinarima u Luksemburgu prokomentarisala poslednji spor između Srbije i Hrvatske, ističući da se “ne bi više uplitala u note” jer one, kako kaže, uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasno šta se desilo.

“Desilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla da oda počašt žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svetskog rata u Evropi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma”, rekla je Brnnabićeva.

Brnabićeva je rekla da je i danas u Luksemburgu rečeno kakva opasnost preti od relativizacije istorije. „Kakva opasnost preti kada neko u Evropi koristi slobodno na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima pozdrav uz koji je klao decu i palio nedužne ljude i porodice zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je ‘zig hajl’ simbol nacističke nemačke, tako je pozdrav ‘Za dom spremni’ simbol ustaške NDH. Ako je nekom režimu prihvatljivo da ima takvu tablu i da ne pusti nekog da oda poštu žrtvama na nekom stratištu, nikakva protestna nota ne može da im skrene pažnju”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da više o tome neće raspravljati sa Hrvatima jer je, dodaje, njena pozicija jasna, iskrena i na nju je ponosna.

“Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evorpe, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi“, rekla je Ana Brnabić.

Intermagazin