Poziv javnosti “Ne palimo strnjiku!”

0
310

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan uputio je danas poziv javnosti da se prestane sa praksom paljenja strnih useva na otvorenom prostoru, povodom početka kampanje koju realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP i Lovačkim savezom Srbije, i u saradnji sa Specijalnim rezervatom prirode „Stari Begej – Carska bara“.

„Ne palite strnjiku, ne igrajte se vatrom“ apelovao je ministar, ukazujući da decenijska praksa u Srbiji da se biljni ostaci na usevima uništavaju požarom, često ima pogubne posledice po biodiverzitet, imovinu i živote ljudi.

Kampanja „Ne pali strnjiku!“ ima za cilj da u javnosti probudi svest o tome da je spaljivanje strnjike višestruko štetno, i da zajedno sa drugim nadležnim organima i institucijama doprinese iskorenjivanju ove prakse. Ovakva metoda štetna je i za one koji pale svoje useve, ukazao je ministar Trivan, jer usled požara nastalih paljenjem strnjike potpuno se uništavaju mikroorganizmi u prvom sloju zemljišta, zbog čega ono gubi svoju plodnost i smanjuju se prinosi. On je dodao da spaljivanjem strnjike ne smanjuje se samo kvalitet zemljišta, već se požar neretko proširi na okolinu uništavajući čitave ekosisteme, a predstavlja pretnju i za ljudske živote. Bilo je slučajeva da su u ovakvih požarima stradali i oni koji ih izazvali paleći strnjiku na usevima, zbog čega se mora probuditi svest da je paljenje strnjike opasno i veoma štetno, istakao je ministar.

Srbija je jedan od četrdeset centara biodiverziteta u svetu, i izvanredni bogatstvo i lepota koji je odlikuju moraju se sačuvati, istakao je Trivan pominjući prošlogodišnji požar u Specijalnom rezervatu prirode „Stari Begej – Carska bara“ kada je preko 800 hektara površine nacionalno i međunarodno značajnog zaštićenog područja gorelo u vaatrenoj stihiji koja je izazvana paljenjem strnjike. „Ovakva katastrofa ne sme više da se ponovi!“ istakao je.

Nemar i neodgovornost prema sopstvenim i tuđim životima, imovini i prirodnim resursima Srbije ne bi smeli da se tolerišu, i zato će Ministarstvo u svom domenu rada podržati napore Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih organa i institucija u uticaju na javnost, jačanju kontrole i sprovođenju adekvatnije kaznene politike kada je u pitanju paljenje strnjike, istakao je Trivan. On se založio za preispitivanje korpusa kaznenih mera i njihovu oštriju primenu, kako bi se prestalo sa ovom praksom.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije Bratislav Ćirković povodom početka kampanje naglasio je da će ovo najbrojnije udruženje u Srbiji dati svoj puni doprinos, kako bi se prestalo sa paljenjem strnjike koja često dovodi do uništavanja staništa lovne diljači i samu divljač. Direktor Ribarskog gazdinstva „Ečka”, upravljača Specijalnog rezervata prirode „Stari Begej – Carska bara“, Dejan Zejak, predočio je novinarima opasnosti i posledice prošlogodišnjeg požara u Rezervatu, i istakao da će ova kampanja imati veliku ulogu u jačanju svesti javnosti o prevenciji kao faktoru zaštite i brige o zaštićenim područjima kao najdragocenijim delovima Srbije.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine