Srbi smetaju zapadnim silama – krajnji cilj je nestanak Srba!!!

0
192

Američki predsednik Donald Tramp može da pomogne Srbiji da u relativno skoroj budućnosti pronađe kompromisno rešenje sa Albancima, ali za to je jako bitno da se ‘kosovskom pitanju’ pristupi neutralno i racionalno!

Ovo kaže pukovnik Stiven Oluić, profesor na čuvenoj vojnoj akademiji Vest point i stručnjak za borbu protiv terorizma, koji je više od 27 godina proveo kao oficir u američkoj vojsci. Prema njegovim rečima, SAD su još do 1989. godine ‘previše protiv Srbije’ i to sada moraju da promene ukoliko Vašington želi mir na Balkanu.

Amerika na potezu

Pukovnik Oluić, koji ima srpsko poreklo, a tokom devedestih je kao američki oficir službovao u Bosni, ocenjuje da se Balkan, a posebno Srbija, nalazi na geostrateški teškom mestu na kojem se za uticaj bore velike sile poput SAD, Rusije, Kine i Turske.

– Snažno verujem da SAD mogu imati jak i pozitivan uticaj na dogovor Beograda i Prištine. Ali to se može dogoditi samo ako Amerika pristupi toj komplikovanoj i vrlo osetljivoj situaciji kao nepristrasan i racionalan akter. Još od 1989, pa sve do danas, SAD su bile previše protiv Srba i to mora da se promeni. Ovaj deo Evrope tokom istorije uvek je zavisio od milosti velikih sila. Kina i Rusija su u prethodnim godinama učinile veliki pomak na Balkanu usled nedostatka američkog angažovanja… – kaže Oluić, koji je službovao i u Nemačkoj i u Južnoj Koreji.

Komentarišući ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da mnogo toga zavisi od toga šta Amerikanci podrazumevaju pod ‘rešenjem’ kosovske krize.

– Ako SAD istinski žele da prestanu da budu naši neprijatelji i ukoliko Tramp iskreno želi da se distancira od Klintonove zločinačke politike, onda će povući priznanje lažne države i vratiti se poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Sve drugo je šarena laža i mamac da se, zarad tobožnjeg prijateljstva, odreknemo onog što je naše… – kaže Pavić.

Evropa dala saglasnost

Na drugoj strani, portparolka EU Maja Kocijančić kaže da Brisel pozdravlja najave američkog angažmana na Balkanu.

– SAD su značajno doprinele našem poslu na Zapadnom Balkanu, posebno kad je reč o uspehu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU. Evropska unija i SAD dele jak zajednički interes kada je reč o stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu i očekujemo nastavak bliske saradnje sa SAD. Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, uz dobijeni mandat UN, potpuno i lično je angažovana u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine – naglašava Kocijančićeva.

Predaje i o Srbiji na Vest pointu

Pukovnik Oluić kaže da se o slavnim srpskim bitkama zvanično ne predaje na Vest pointu, iako bi trebalo.

– Ako se teme kao što su Cerska bitka ili proboj Solunskog fronta nekada i predaju kadetima, to je uvek na insistiranje instruktora koji je lično zainteresovan za Balkanski front u Prvom svetskom ratu. Davne 2007. godine sam sa grupom kadeta posetio Srbiju i Bosnu, obišli smo mnoga mesta i dobro se upoznali sa Srbima, njihovim ponašanjem u ratu, ponosom i istorijom – navodi Oluić.

Informer