Srbija dobila PODRŠKU SAD za podelu Kosova i Metohije!!!

0
364

Prištinski političari rastrčali su se na sve strane po Americi kako bi saznali koju je poruku američki predsednik Donald Tramp uputio Aleksandru Vučiću. Strahove Albanca podgrejao je iznenadni susret srpskog predsednika i američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji je na sastanku u četiri oka Vučiću izložio stavove šefa Bele kuće.

Hitan susret, koji nije ranije najavljen, govori o tome da je Beograd dobio zeleno svetlo od Vašingtona. Iz poruka i izjava koje su usledile posle radnog ručka malo toga možemo da zaključimo. Činjenica je i da je susret Pompea i Vučića trajao mnogo duže nego što je bilo predviđeno. Kada se sve to uzme u obzir, očigledno je da je Vučić dobio podršku Trampa i da smo sada mi u problemu – navode izvori iz Prištine.

Lobisti na nogama

Dodaje da su se Albanci, pre svih oni koji žive i rade u Americi, već dali u potragu za nekom insajderskom informacijom koja bi im pomogla da otkriju šta Srbija dobija od Trampa.

– Vljora Čitaku, koja predstavlja takozvano Kosovo u UN, koja ima odlične kontakte sa kongresmenima, drži na vezi sve albanske lobiste, već danima istražuje, ali bezuspešno. Na vezi smo sa svim uticajnim ljudima i biznismenima koji su nam pomogli da dobijemo nezavisnost. Međutim, još uvek nemamo tačnu informaciju o konkretnom dogovoru sa sastanka Vučić-Pompeo – navodi sagovornik i podseća da je Priština za ovaj sastanak u Njujorku saznala 24 sata pre nego što se desio.

Albanci ne žale pare za „svoju stvar“

Lobiste imaju svuda, od firmi koje se tim poslovima bave preko biznismena, američkih senatora i kongresmena, i to su svim administracijama, od republikanske Bušove preko demokratske Klintonove, demokratske Obamine do republikanske Trampove

Jednu od važnih uloga u kosovskom lobiranju ima njujorški biznismen Hari Bajraktari, koji se još 2007. godine javno hvalio da je svojim novcem i uticajem lobirao za priznavanje Kosova

Jedan od važnih igrača u SAD sasvim sigurno je i nekadašnji čelnik partije Samoopredeljenje Fljorim Krasnići, koji je do bogatstva došao trgujući oružjem u SAD

Odmah nakon dolaska Donalda Trampa na čelo SAD lideri Albanaca iz Prištine i Tirane sreli su se sa Korijem Levandonskim (bivši menadžer Trampove kampanje) i Berijem Benetom, direktorima lobističke kompanije „Avenue strategis“.

Za kosovsku nezavisnost javno se zalaže i američki kongresmen Eliot Engel.

Za albanski lobi vezuju se zvučna imena poput Bila i Hilari Klinton, ali i bivše američke državne sekretarke Olbrajt, koja je i dalje uticajna u međunarodnim krugovima

Da Amerika preuzima glavnu ulogu u rešavanju kosovskog čvora, kao i da je spremna da prihvati korekciju granica, uveren je bivši britanski diplomata Timoti Les. Prema njegovom mišljenju, polazna tačka Vašingtona biće prihvatanje ideje Srbije o podeli.

– Kada Vučić i Tači stave ideju podele na sto, u zamenu za uzajamno priznanje, SAD bi bile spremne da rade na tome – smatra Timoti Les i dodaje da se do tog rešenje neće brzo doći.

Analitičar Dejan Vuk Stanković

Srbi se nisu pokazali kao loši momci u regionu, a drugo je što smo ipak pokazali zube. Zaslužili smo da nas priznaju kao nekoga sa kim žele da razgovaraju. Veliki pomak je to što je predsednik Srbije otišao u Ameriku

Ističe da su SAD, koje sada imaju neutralniji pristup prema ovom problemu od prethodne administracije, nestrpljive da „završe posao“ u Srbiji i na KiM kako bi se posvetili drugim stvarima, što bi mogla da bude Bosna.

Funkcioner SNS i gradski čelnik Goran Vesić kaže da su se Albanci sa KiM poslednjih decenija naučili da je komunikacija sa SAD njihovo isključivo pravo i da Srbija nema nikakav kontakt sa najmoćnijom zemljom sveta.

– Za to je Srbija kriva jer ništa nije ni pokušavala da promeni niti da napravi svoju komunikaciju sa SAD. Otuda mnogi naši problemi. Sa dolaskom Vučića sve sa promenilo jer Srbija sada razgovara sa svima, sa onima koji podržavaju samoproglašenu nezavisnost, kao i sa onima koji je ne podržavaju, lobira za svoje interese i bori se. Vučić je napravio veliki pomak kada je međunarodna zajednica u pitanju jer sada svi priznaju, bez obzira na stav o Prištini, da bez uvažavanja srpskih interesa i dogovora sa Srbijom nema trajnog i konačnog rešenja – poručuje Vesić.

Operativni plan

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić za naš list dodaje da srpska javnost nije dovoljno shvatila važnost ovog sastanka.

– Kad vam američki državni sekretar uputi poziv za hitan sastanak, i to onda traje dva sata, pored svih spoljnopolitičkih problema koje Amerika ima, onda je to toliko važno! Prištinski je problem što oni ne mogu da shvate da su pozicije malo drugačije i nek se bakću sa tim, mi treba da gledamo sebe. Vučić je rekao da je dobro ako i za dva inča promeni američki pogled na situaciju i ja se slažem da je to veliki uspeh – ocenjuje Šćekić.

Prema njegovim rečima, logično je što se, posle Pompea, Vučić sreo sa Metjuom Palmerom.

– Jer Palmer je operativac. Pompeo je postavio okvir, a sad to Palmer treba operativno da izvede. Mislim da su Amerikanci shvatili da je podela prihvatljivo rešenje i da je realan plan da Srbi dobiju sever Kosova plus da se garantuje bezbednost Srbima južno od Ibra i da manastiri dobiju eksteritorijalnost – zaključuje Šćekić i dodaje da je cilj Vašingtona da izgura ruski uticaj sa Balkana.

Republika