Vučić: Ko god misli da ukoliko imamo loše odnose sa SAD i na toj osnovi možemo da napredujemo ekonomski, gradimo puteve, taj se mnogo mnogo vara

0
126
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se direktno iz Njujorka u Dnevnik RTS-a i sumirao utiske nakon sastanaka koje je imao u Americi.

Naime, on se juče sastao sa državnim sekretarom Majk Pompeom, a danas je imao sastanke sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom.

Kosovo je bilo dominantna tema razgovora u Americi.

– To što sam čuo nije potpuno novi stav SAD, oni su 2008. priznali nezavisnost Kosova i tu odluku neće da promene. Postoje dve dobre stvari koje sam čuo, jedna je loša po nas. Ta dobra stvar je da oni podržavaju naš evropski put, ne ulaze u to kakav je dogovor, ali da postoji između nas i Albanaca i traže međusobno priznanje Beograda i Prištine. To nije suštinska novost – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da će Srbija nastaviti da se boti za srpski narod na Kosovo u Metohiji.

– Mogućnost da Albanci dobiju sve, a mi ništa ne dolazi u obzir. Mi ćemo da radimo marljivo i da se borimo za naš narod na Kosovu i Metohiji – poručio je on i dodao:

– Mislim da oni do kraja novembra do početka decembra neće ukidati takse, iluzorno je očekivati da bilo ko od njih traži nešto racionalno. Očekujem da je to moguće da se desi u decembru, uz jaču podršku SAD. Mi moramo da se spremimo da budemo dovoljno, snažni i mudri i da znamo šta je realno da bismo sačuvali mir i naše državne interese, i da nam ekonomija napreduje – rekao je Vučić.

VUČIĆ O STAVU AMERIKE

Predsednik je rekao za RTS da je za njega bilo važno da iznese stavove Srbije i da američki zvaničnici čuju šta Srbija misli.

– Neću da prodajem maglu narodu, kako će SAD sutra da odustane od nezavisnosti Kosova i kako se tu sve promenilo. Niti sam neozbiljan i neodgovaran, niti ću da dajem lažna obećanja svom narodu – poručio je Vučić.

Vučić dodaje da su oni koji su došli na vlast 2000. govorili da je Kosovo samo demokratsko pitanje, pa da su govorili „standardi pre statusa“ i da je usledio martovski pogrom 2004. godine, kao i da su reagovali na proglašenu nezavisnost Kosova 2008. samo sa dva saopštenja i da je tada 85 zemalja priznalo nezavisnost Kosova. Ističe da ova vlast radi mnogo pametnije po pitanju KiM iako su uslovi veoma teški.

– Ne razgovaram sa svama zato što bi da kukam na bilo koji način, već želim da kažem da ćemo raditi marljivo i borbeno. Mi ćemo da štitimo narod na KiM, da se borimo za naše interese. Hvala Pomepu, Palmeru i Vilsonu koji su hteli da me saslušaju, sastanci sa svakim od njih su trajali najmanje sat i po trajali – rekao je predsednik.

Vučić je, takođe, rekao da se oni najviše pitaju, pored Boltona sa druge strane o odnosima Beograda i Prištine.

– Ko god podcenjuje Sjedinjene Države, ne mora meni da drži predavanje kako se stvari odvijaju i menjaju u svetu, ali ko god misli da ukoliko imamo loše odnose sa SAD i na toj osnovi možemo da napredujemo ekonomski, gradimo puteve, taj se mnogo mnogo vara – istakao je Vučić.

Kako je kazao, danas u bilateralnim odnosima između SAD i Srbije postoji više razumevanja nego što je to bilo ranije i što je dobro za naš narod.