London: Ruske bešumne podmornice su svuda oko nas!

0
97

LONDONSKI The Daily Telegraph – pozvavši se na izvore u svom vojnom vrhu– objavio je da ruske podmornice projkekta 636 „Varšavljnka“ mogu dejstvovati u teritorijalnim vodama Velike Britanije ostajući nevidljive za njenu ratnu mornaricu.

Isti `izvori` su naveli da su to gotovo bešumne podmornice sa dizel-električnim motorima koje već motre na kretanje britanskih brodova i podmornica u vodama Severnog Atlantika, a navodno mogu i da se `nakače` na britanske podvodne „komunikacione kablove“.

Isti `izvori` The Daily Telegraph navode da je već i to dovoljno da London hitno poveća finansiranje svoje ratne mornarice:

„Novi šef ratne flote mora Velikoj Britaniji obezbediti pouzdanu podvodnu odbranu. Treba da radimo sve što već radimo, samo na višem nivou. Rusi sada ubiru plodove ogromnih ulaganja tokom proteklih 15-20 godina koja su im omogućila da sada proizvode neverovatno bešumne podmornice“.

The Daily Telegraph u ovom kontekstu citira upozorenje tog „novog ministra“ – Tonija Redakina – da se u svetu povećava opasnost izbijanja međudržavnih konflikata i njegovo obećanje da će povećati britanski vojni potencijal u Severnom Atlantiku i tako nacionalnim sredstvima nuklearnog odvraćanja obezbediti „veču slobodu manevra“.

Ambasada Rusije u Londonu na ovo je odreagovala ukazivanjem da mnogi u Londonu plaše sopstveni narod „ruskom opasnošću“ samo radi povećavanja vojnog budžeta…

Abbaye de westminster Big Ben London

Intermagazin