Nemački mediji: Rusija želi bazu u Republici Srpskoj!!!

0
147

Nemački „Di Velt“ piše da Rusija želi vojnu bazu u RS i da opcija razmene teritorija koja bi dovela do podele BiH i dalje postoji.

Nemački list je ispratio isporuku trideset oklopnih vozila BRDM-2 i modernizovanih tenkova T-72 iz Rusije.

– Vest vraća u fokus težnje Srbije da modernizuje svoju vojsku i uz to izgradi sopstvenu funkcionalnu industriju oružja. To je potencijalno eksplozivno jer Srbija se oslanja na Rusiju koja je u Ukrajini pokazala rešenost da oružanim nasiljem proširi svoju zonu uticaja – piše u tom tekstu dopisnik Velta iz Budimpešte Boris Kalnoki.

On krajnje negativno ističe da je Srbija pod „tadašnjim diktatorom“ Slobodanom Miloševićem „vodila ratove protiv Hrvatske i Kosova“ i da je u bosanskom ratu pomagala tamošnjim Srbima.

– Tako posebno preteće zvuči najava Vlade Srbije da će u slučaju nužde napasti Kosovo ako stvori sopstvenu armiju – piše Velt.

Autor navodi i da je parlament lažne države u decembru doneo odluku o formiranju vojske „zato što se Srbija naoružava“.

NATO jača, Rusija parira

– To je deo opšteg naoružavanja u istočnoj i centralnoj Evropi. Posebno nove članice EU, od Poljske, preko Mađarske do Bugarske, ubrzano modernizuju svoje beznadežno zastarele arsenale iz sovjetskih vremena – piše Kalnoki i posebno ističe primer Poljske.

Varšava je podigla vojni budžet na 12 milijardi dolara godišnje, čime je jedna od retkih članica NATO koja izdvaja zacrtanih dva posto BDP-a za odbranu.

– Do 2030. Varšava čak želi da prebaci ovu vrednost i izdvoji 2,5 posto BDP-a za naoružanje, posebno za super moderne i super skupe američke avione F-35 sa stelt tehnologijom – dodaje se u tekstu.

Premantura – Vojna vežba NATO u Hrvatskoj

Drastično su povećani budžeti Mađarske i Rumunije, a Hrvatska bi što pre da kupi američke avione F-16 kako bi zamenila zastarele MiG 21.

– S obzirom da to predstavlja jačanje NATO u regionu, nije iznenađujuće što Rusija parira. Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa pre svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, dotle se Rusija koncentriše na Srbiju i Republiku Srpsku, entitet u BiH. SAD na Kosovu imaju jednu od svojih najvećih vojnih baza – Kamp Bondstil. Rusija želi da u RS-u napravi svoju vojnu bazu – piše u članku koji je objavio Velt.

Autor se dotakao i ruske vojne donacije Srbiji:

– Kako su Srbi ekonomski slabiji od članica EU iz regiona Moskva im poklanja oružje. Srbija dobija, osim pomenutih tenkova, šest borbenih aviona tipa MiG 29, Belorusija je dala još osam. Poslednja isporuka bila je u februaru ove godine. Srbija će imati kada modernizacija aviona bude gotova najjače vazdušne snage u regionu.

Dodaje se da „pokloni“ ipak koštaju i da prema pisanju beogradskih medija modernizacija aviona košta oko 185 miliona dolara.

SAD izgleda otvorene za razmenu teritorija

– Nova trka u naoružanju je pomešana sa političkim sukobima. Albanija i Kosovo su dogovorili carinsku uniju i privredno srastaju. U Srbiji se to tumači kao pokušaj stvaranja „Velike Albanije“ i to je pojam kojim Albanci često provociraju. To bi moglo da dovede do domino-efekta i recimo do podele Bosne uz pripajanje njenih srpskih i hrvatskih delova matičnim zemljama Srbiji i Hrvatskoj. Ili čak do raspada Makedonije gde takođe živi puno Albanaca – dodaje se u tekstu.

Kalnoki konstatuje da EU pokušava da skloni sa stola takve ideje „pune konfliktnog potencijala“.

– No, Sjedinjene Države su izgleda otvorene za razmenu teritorija ako to dugoročno donosi stabilnost. Dakle, stvar još nije sklonjena sa dnevnog reda. Jedno je sigurno: što se više aktera naoružava, to opasniji postaju politički konflikti u regionu – zaključuje se u tekstu Velta.

zastava-i-grb-republika-srpska-serbinfo

Srbija danas