Tramp preti Srbiji sankcijama!!! Hoćemo li i dalje zabijati glavu u pesak – Uništenje Srbije je cilj koji je iza svakog poteza!

0
669

Ambasador SAD u EU Gordon Sonland upozorava da će se sve zemlje koje dozvole ‘Huaveju’ i drugim kineskim kompanijama učešće u infrastrukturnim projektima suočiti s američkim protivmerama, a na spisku je i Srbija.

Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa.

* Donald Tramp želi da protera kineske firme iz Srbije

* Da strancima smetaju kineske investicije u našoj zemlji potvrdio i Vučić

* Kina ima velika ulaganja u našu zemlju, a njima smeta

Američki predsednik Donald Tramp želi da protera kineske firme iz Srbije i tako je natera da se odrekne milijardi direktnih stranih investicija!

Ovo potvrđuje ambasador SAD u EU Gordon Sonland, koji smatra da je saradnja sa Pekingom u velikim projektima guranje prsta u oči Vašingtonu.

Sonland upozorava da bi zemlje koje ‘Huaveju’ ili drugim kineskim firmama dozvole učešće u ključnim infrastrukturnim projektima mogle biti suočene s američkim protivmerama!

Drugim rečima, ukoliko se Srbija ne odrekne kineskih investicija, Vašington bi mogao da nam uvede ekonomske sankcije!?!

Prema rečima američkog zvaničnika, ne treba po svaku cenu prihvatati kineske investicije i tehnologiju.

– Oni koji slepo prihvataju kinesku tehnologiju i investicije, bez obzira na moguće probleme, mogu se naći u nepovoljnom položaju u odnosu na nas.

Zemlje koje ‘Huaveju’ ili drugim kineskim firmama dozvole učešće u ključnim infrastrukturnim projektima mogle bi se suočiti s američkim protivmerama – naglasio je Gordon.

Da se i Srbija nalazi na američkoj listi ‘spornih’ zemalja potvrđuje to što su Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru Smederevo, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa.

Da strancima zaista smetaju kineske investicije u Srbiji potvrdio je nedavno i predsednik Vučić, istakavši da u Evropskoj uniji postoji ‘antikineski lobi koji se bori protiv svega kineskog u Evropi’.

Komentarišući ove navode, šefica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da je Vučić stvari nazvao pravim imenom i da se to mnogima ne dopada.

– Mi se ne mešamo u političke i ekonomske odnose drugih država, već sarađujemo po pitanju direktnih stranih investicija i sa Zapadom i sa Istokom, jer je to u interesu svih građana.

To je rezultat odgovorne spoljne i unutrašnje politike koju Srbija vodi. Kako će velike sile rešavati svoje odnose u budućnosti, ostavićemo vremenu koje dolazi, a do tada Srbija će ekonomski da napreduje – podvlači Tomićeva.

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da Amerikanci prete celom svetu sankcijama, kako zbog Rusa tako i zbog Kineza.

– Sad se vidi da u pozadini svih zapadnih priča o tome kako žele dobro za nas stoji jedino interes da se Srbija drži zavisnom od glavnih zapadnih država i njihovih saveza, EU i NATO.

Zato se na svaku saradnju sa Rusijom i Kinom gleda podozrivo, a sve češće i neprijateljski.

Zapad smatra da je Balkan njihovo ‘dvorište’ i da oni jedini imaju pravo da tu ostvaruju interese. Kao u stara dobra kolonijalna vremena.

Pogotovo se SAD plaše Kine jer vide u njoj glavnog geopolitičkog i ekonomskog suparnika, koji ne traži od zemalja sa kojima sarađuje da se odreknu nacionalnih interesa – zaključuje Pavić.

Najveće kineske investicije u srbiji:

Železara u Smederevu

*platili za nju 46 miliona evra

* investiraće još 300 miliona evra

* zadržali svih 5.050 radnika

Pruga Beograd – Budimpešta

* vrednost projekta dve milijarde evra

* saobraćajnica duga 350 kilometara

* 46 odsto uposlenih firmi biće iz Srbije

Most Zemun – Borča

* vrednost investicije 170 miliona evra

* otvoren u decembru 2014. godine

* 1.499 metara dugačak i 22,8 metara visok

Izgradnja bloka u TE ‘Kostolac’

* vrednost ugovora 715,6 miliona evra

* radi se i revitalizacija blokova B1 i B2

* očekuje se da sve bude gotovo 2019. godine

RTB ‘Bor’

* uplatili 350 miliona dolara za dokapitalizaciju

* 63 odsto vlasništva nad kompanijom ima ‘Ziđin’

* obavezali se da ukupno ulože 1,26 milijardi dolara

Alo