Iz Rusije nam stiže još helikoptera, oklopnih vozila i tenkova

0
290

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas veliku zahvalnost Ruskoj federaciji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu za 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2, koje je Vojska Srbije dobila na poklon i podvukao je da se ne radi o starim vozilima, već o novijem modelu, koji je Rusija modernizovala.

„Ova vozila su važna za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i imaju preventivno dejstvo. Mi nemamo nikakvih osvajačkih planova“, rekao je Vučić u razgovoru sa pripadnicima kopnenog roda Vojske Srbije u Nišu, na prezentaciji novih BRDM-2 i istakao je da ta vozila znatno dižu borbenu gotovost naših vojnih snaga.

Obilazeći dobijena vozila, u društvu sa načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, Vučić je zamolio ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka da prenese zahvalnost predsedniku Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu za veliku podršku koju su pružili Srbiji.

„Hvala Putinu i Šojguu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To je ogromna podrška za naše izviđačke jedinice. Ovaj poklon snaži našu gotovost“, rekao je on.

On je, osvrnuvši se na kritike da je Srbija navodno dobila vozila iz 1962. godine, kazao da se ne radi o „starinskom oružju“, kako neki tvrde, već da smo dobili gotovo potpuno nova vozila, koja imaju veću zaštitu, panoramski nišan i koja mogu da pucaju u pokretu, za šta Vojska Srbije do sada nije imala mogućnost.

Preneo je da u vozilu posada od pet pripadnika može da izdrži 24 časa, dodajući i da je to vrhunsko izviđačko vozilo.

Vučić je istakao i da se radi o poklonu Ruske federacije i Putina, što građani Srbije treba da znaju.

„Nismo ništa platili. Ponosan sam i srećan. Hvala bratskom ruskom narodu i ruskoj državi. Pošto je trenutno moderno da se govori protiv Putina, ja neću biti moderan i zahvaljujem se predsedniku Rusije“, poručio je on.

Istakao je da su Rusi izradili odlično vozilo za sebe za najteže moguće uslove, iz kojeg se može pucati u pokretu i iz kog se neprijatelj može videti u krugu od 360 stepeni.

Ukazao je i da su Rusi kompletnu modernizaciju vozila izvršili i da su u to uložili veliki novac.

„Ovo je vozilo koje ima upotrebnu vrednost i koje na ozbiljan način povećava našu borbenu gotovost“, uveren je on.

Sputnik