Brazil shvatio da je budućnost u saradnji sa Rusijom!!!

0
368
Photo by Tamis Souza from Pexels

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je, prvi put od kada je preuzeo funkciju u januaru 2019. godine, govorio o viziji svoje zemlje za predsedavanje grupom BRIKS i odnosima sa Rusijom.

Budućnost zemalja BRIKS

Pitanje budućnosti bloka BRIKS postavljeno je prilično oštro nakon predsedničkih izbora u Brazilu. U prvim danima nakon pobede, Žair Bolsonaro najavio je novi kurs zemlje orijentisane ka SAD-u.

Brazil je bio i jedina zemlja BRIKS-a koja je priznala legitimitet opozicionog lidera Huana Gvaida za šefa države u Venecueli nakon pokušaja državnog udara.

Međutim, nove vlasti postaju uverene da je BRIKS, posebno njegove finansijske institucije, efikasno sredstvo za razvoj sopstvene ekonomije.

„Vodim dosta temeljnih razgovora sa svojim ekonomskim timom o BRIKS-u. Uskoro ćemo imati više detalja ”, rekao je Bolsonaro u intervjuu za medije.

Kasnije je ministarstvo spoljnih poslova Brazila objasnilo da su pripreme za samit grupe BRIKS, koji će se održati u novembru 2019. godine, u punom jeku.

Imajući u vidu razlike između zemalja bloka u nizu tema na međunarodnom planu, saradnja u okviru BRIKS-a dobija pragmatičnije nijanse. Zemlje sarađuju u 30 različitih oblasti, od borbe protiv terorizma do kulturnih razmena. Do novembra je planirano da se održi sto sastanaka na širokom spektru tema, na svim nivoima.

Saradnja sa Rusijom

Žair Bolsonaro je izrazio spremnost za nastavak bilateralne saradnje sa Rusijom, koja se zadnjih godina dinamično razvija. Brazil je jedan od najvećih dobavljača poljoprivrednih proizvoda za rusko tržište. Sa druge strane, Rusija je jedan od glavnih uvoznika mineralnih đubriva za farmere i brazilske farme. Postoje i zajednički projekti u oblasti energije, vojne opreme i nuklearne energije.

“Brazil je otvoren za ekonomsku saradnju, spreman da pregovara i jača odnose sa svima. Mi nemamo ideološku pozadinu koju smo imali ranije, niti preferencije ka bilo kojoj zemlje. Otvoreni smo za trgovinu sa svima, a Rusija je dobrodošla.“

Photo by Anna Kapustina from Pexels

Webtribune.rs