Erdogan poručio Americi da mogu odustati od kupovine putničkih aviona ako se pretnje zbog S-400 nastave

0
266
Foto jutjub

KAKO se i moglo očekivati: Redžep Tajip Erdogan je odbacio i američku-molbu-zahtev da Ankara kupljene od Rusije zenitne raketne sisteme S-400 „na uvodi u funkciju“.

Turski lider je objavio da će njegove oružane snage S-400 početi da koriste „u punom kapacitetu“ od proleća 2020-te:

„U aprilu 2020-te ćemo S-400 dovesti do potpuno aktivnog stanja. Ponovo podvlačim: nikakve pretnje neće Tursku navesti da odustane od svojih projekata u sferi nacionalne bezbednosti“.

Ovo je bilo indirektna poruka Vašingtonu da Ankara ne prihvata ni poslednju američku formulu koju je senator Lindsi Grejem, na molbu Donalda Trampa, preneo šefu turske diplomatije Mevlutu Čavušogluu: ako želite da izbegnete sankcije SAD – ne uvodite u upotrebu S-400.

Erdogan je pozvao zvanični Vašington da sa njegovom zemljom započne „uravnoteženi dijalog“.

Upozorivši da Turska, zbog napetosti u odnosima dve zemlje povodom S-400, može odustati od kupovine putničkih aviona Boeing, naglasio je:

„Predsedniku Trampu sam u Osaki predočio da ćemo nastaviti da kupujemo putničke avione Boeing i ako ne kupimo PVO-sisteme Patriot. Rekao sam mu da smo mi dobri klijenti, ali da ćemo morati – ako se naš konflikt povodom S-400 nastavi – morati da preispitamo i svoj odnos prema nabavkama putničkih aviona“.

Turska sa Boingom dogovor o kupovini aviona za 10 milijardi dolara.

U Moskvi su otkrili da je Turska za 2,5 milijardi dolara od Rusije dobila četiri diviziona S-400, a da bi za isti novac od Amerikanaca dobila samo dva diviziona raketnih sistema Patriot.

Intermagazin