Borba za glasove međ šiptarskim političarima – a suština je mazanje očiju Srbima

0
134

Ostavkom i odlaskom u Hag, Ramuš Haradinaj je održao “moralni čas” Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, poručujući da mu funkcija nije bitna već da ide da se bori za Kosovo, ocenila je u Danu uživo Rada Trajković. Dodaje da je Tačiju važno da se nastavi dijalog s Beogradom, jer je to način da se odloži proces za trgovinu organima.

Komentarišući Haradinajev odlazak u Hag, Rada Trajković kaže da je tim potezom kosovski premijer u ostavci uradio dve stvari – odložio pritiske da se ukinu takse na robu iz Srbije. S druge strane, prihvatanjem odlaska “stvorio je uslove za mirnu predaju procesu koji se protiv njega vodi u Hagu”.

“Ostao je samo taj institucionalni vakuum koji koristi Tači… Tačiju je važno da se nastavi dijalog jer se on se boji za svoju političku i institucionalnu budućnost. On je prvooptuženi za trgovinu organima. U tom kontekstu mislim da im je Haradinaj održao moralni čas”, rekla je Trajković.

Ona kaže da je više od 40 osoba na Kosovu dobilo pozive da se pojave u Hagu u svojstvu osumnjičenih ili svedoka, a da je srpskoj zajednici najinteresantnije kada će početi proces protiv takozvane dreničke grupe, koja je u izveštaju Dika Martija osumnjičena za kidnapovanje Srba i trgovinu organima.

Gošća Dana uživo potvrdila je navode poslanika Samoopredeljenja Dževada Svecla da su Tači i Veselji već saslušani, ali ne u Hagu.

“Sigurno znamo da je i Kadri Veselji bio pozvan. Ja iz međunarodnih izvora imam informaciju da je u Sloveniji dao izjavu, ali krijući to od javnosti. Sa Tačijem je, dok je trajala istraga, razgovor vođen u njegovom kabinetu u Prištini i trajao je više sati. Priča se da je odatle izašao potpuno zbunjen od načina i argumenata sa kojima je suočen tokom istrage. I za njega se govori da je pozvan i da je dao izjavu, ali se to krije”, objašnjava Trajković.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, Trajković ocenjuje da su oni neizbežni.

“Kosovska vlada nema premijera. Ako bi Tači kao predsednik predložio novog mandatara, onda bi imali problem jer Ramušova partija najverovatnije ne bi bila u vladi u kojoj on ne bio njen predsednik. Opozicija se izjašnjava da ne žele u stvaranje nove vlade, već da idu na izbore. Ima nekih informacija da je Srpska lista prihvatila predlog Tačija da formira novu vladu. Ali sve zavisi od međunarodnih predstavnika”, rekla je Rada Trajković i dodala da ni međunarodna zajednica više nije jednoglasna po pitanju Kosova, već da u njoj postoje različite strategije.

Ona ponavlja da Tači pregovore kostisti kako bi odložio proces za trgovinu organima i sačuvao sopstvenu poziciju.

“Haradinaj je pokazao albanskom glasačkom telu koliko mu fotelja nije prioritet, a koliko Tačiju jeste. Zna se da materijal o trgovini organima poseduju mnoge zelje, a između ostalog i Rusija. I s obzirom na njenu tradiciju i želju da bude prisutna na Balkanu, ne verujem da neće koristiti to za uticaj na lidera za sledeći pregovarački proces. Tu vidim i pritisak na Tačija. Da bi ostao politički aktivan on prihvata transparentne i manje transparentne dogovore sa svima, lišavajući se tradicionalne lojalnosti Americi”, smatra Trajković.

N1